Hertelling blijkt terecht: 1409 stemmen voor Weterings

Politiek
Stembussen bij de centrale telling in De Schilp.
Stembussen bij de centrale telling in De Schilp. (Foto: Archief)

Vanochtend zijn de stemmen op de drie stembureaus Gemeenschappelijke ruimte ‘t Hoekje, Rijswijkse Schouwburg en het Amateurspalet voor de waterschapsverkiezingen opnieuw geteld. Er bleken, zoals al vermoed werd, donderdag 16 maart tijdens de centrale telling inderdaad fouten te zijn gemaakt bij het noteren van het aantal stemmen.

Waterschapsverkiezingen

De stemmen die op drie stembureau zijn uitgebracht voor de waterschapsverkiezingen moesten opnieuw worden geteld. Iets na tien uur waren alle stemmen opnieuw geteld en ingevoerd. Later vandaag worden de gecorrigeerde proces-verbalen overgedragen aan het Centraal Stembureau.

Verzoek Centraal Stembureau

De gemeente licht toe: “Vanmorgen om 8.00 uur begon in de raadszaal op het stadhuis in een openbare zitting het hertellen van de stemmen op die stembureaus. Het hertellen was nodig nadat het Centraal Stembureau een verzoek tot hertellen had ingediend bij de gemeente Rijswijk na afwijkingen die waren geconstateerd bij drie stembureaus.”

Geen gevolgen

“Bij drie stembureaus bleken de stemmen bij het centraal tellen afgelopen donderdag per abuis bij een verkeerde kandidaat te zijn genoteerd. Dat had geen gevolg voor het aantal stemmen dat er was uitgebracht op een partij, maar betekende wel dat niet alle voorkeursstemmen juist waren toegekend aan de juiste persoon. Na het hertellen zijn alle stemmen bij de juiste kandidaat genoteerd.”

‘1409 keer bedankt’

Die juiste kandidaat is Marc Weterings, nummer 3 op de lijst van BBB voor de waterschapsverkiezingen. Hij kan 1409 stemmen op zijn naam schrijven, in plaats van de per abuis toegekende 1247. In een reactie laat hij weten: “1409 keer bedankt! 1409 mensen uit Rijswijk zijn voor mij de deur uitgegaan om te gaan stemmen. Ik zie dit echt als een mijlpaal in mijn leven. Donderdag de definitieve uitslag in Delfland. Dan hoor ik of ik in het algemeen bestuur van Delfland geïnstalleerd ga worden of niet. Met alle passie en liefde voor het vak ga ik indien gekozen mij keihard inzetten voor deze Rijswijkers bij het Hoogheemraadschap.”