Nieuwe vaccinatieronde: hier kunnen inwoners van Rijswijk straks een herhaalprik halen

Zorg
De vaccinatielocatie in Delft.
De vaccinatielocatie in Delft. (Foto: Groot Rijswijk)

Hoewel er al een tijdje weinig coronabesmettingen in Rijswijk - en landelijk - worden geregistreerd, en het aantal intensive care-patiënten op dit moment stabiel laag is in Haaglanden en Nederland, wordt er rekening gehouden met een nieuwe coronagolf in het najaar. Daarom heeft de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op 29 juli aangekondigd dat er een nieuwe coronavaccinatiecampagne komt. Wat betekent dit voor inwoners van Rijswijk?

Vanaf deze maand wordt naar verwachting grootschalig ingezet op een nieuwe vaccinatieronde voor de ‘griepgroepen’: mensen van 60 jaar en ouder, zorgmedewerkers en mensen met een verminderde weerstand. Zij krijgen als eerste een herhaalprik. Daarna volgt iedereen van 12 jaar en ouder.

Vernieuwde vaccins

Waarschijnlijk worden er vernieuwde vaccins gebruikt van Pfizer en Moderna. Deze vaccins zijn niet, zoals de oorspronkelijke vaccins, volledig gebaseerd op de eerste versie (Wuhan) van het coronavirus, maar zijn een combinatie van de originele stam en die van de eerste omikronvariant BA.1 (bron: NOS). Dat betekent dat ze effectiever zijn tegen de coronavarianten die nu overheersen.

25.000 à 35.000 per week

GGD Haaglanden gaat voor de herhaalvaccinaties opschalen naar 25.000 à 35.000 vaccinaties per week. Ter vergelijking: op dit moment worden er wekelijks een paar duizenden herhaalvaccinaties gezet en enkele tientallen eerste en tweede vaccinaties. Om dit zo massaal te kunnen doen, en toch snel en ordelijk, vaccineert de GGD op vaste locaties in Delft, Zoetermeer, ‘s Gravenzande en Den Haag. 

Vier locaties

In Delft bevindt de vaccinatielocatie zich aan de Mozartlaan 664, op het terrein van voetbalvereniging Delfia. In Zoetermeer is dit in het Boerhaavegebouw aan de Boerhaavelaan 33. In Den Haag kunnen mensen zich laten vaccineren in het voormalig Rode Kruis Ziekenhuis aan de Sportlaan 600. In ‘s Gravenzande wordt er gevaccineerd in zalencentrum De Brug aan de Koningin Julianaweg 61.

Medio september

Net als bij vorige rondes, kunnen Rijswijkse inwoners op deze vier locaties straks ook weer terecht. Tijdens de campagne, waarvan de precieze startdatum nog niet bekend is, kan vaccineren alleen op afspraak. Naar verwachting start de campagne vanaf medio september.

Bronnen: raadsbrief ‘Nieuwe vaccinatiecampagne COVID-19’, Rijksoverheid.nl. GGDHaaglanden.nl, NOS.nl.