Energie Coöperatie roept belangstellenden bijeen

Algemeen
Onder meer zonnedaken komen aan de orde maandag.
Onder meer zonnedaken komen aan de orde maandag. (Foto: Flickr)

Terwijl de dorpsraad Rozenburg sprak over een volgende Lokale Energieconferentie, kwam de Energie Coöperatie Rozenburg met de uitnodiging voor een informatiebijeenkomst aanstaande maandag om 19.30 uur in Muziektheater De Ontmoeting.

Door Kor Kegel

Voorzitter Willem Boon van de Energie Coöperatie wil handen en voeten geven aan het gezamenlijk opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnedaken, waarbij de financiële opbrengst ten goede komt aan Rozenburg en de Rozenburgers. Wie bereid is om mee te investeren in gezamenlijke zonnedaken, mag daar een voordeel voor terug verwachten. Daarnaast is het de bedoeling een fonds te vormen, waaruit Rozenburgse initiatieven worden ondersteund.

Het programma in De Ontmoeting bestaat uit een opwekkende verhandeling door Jelte Boeijenga, directeur van Energie van Rotterdam, die ook de andere energiecoöperaties in de stad ondersteunt. Daarna maakt Willem Boon concreet wat er op Rozenburg zou kunnen gebeuren en laat Yvette Prinsen van de organisatie Blijstroom horen hoe het zich in de praktijk ontwikkelt. Blijstroom was de eerste energiecoöperatie van Rotterdam en heeft in het Oude Noorden en omgeving al vier zonnedaken gerealiseerd.

Je kunt je aanmelden via info@ecrozenburg.nl of maandagavond gewoon naar binnen lopen in De Ontmoeting.

Conferentie

De Lokale Enegieconferentie, die al eerder een paar maal op Rozenburg is gehouden, beoogt eveneens meer Rozenburgers bewust te maken wat ze zelf zouden kunnen doen om energie op te wekken - en goedkoper uit te zijn - en waaruit de hulp van de gemeente Rotterdam zou kunnen bestaan. De vorige keren werd de conferentie georganiseerd door de afdeling duurzaamheid van de gemeente Rotterdam in samenwerking met de gebiedscommissie Rozenburg. Nu de gebiedscommissie niet meer bestaat en er de dorpsraad voor in de plaats is gekomen, vraagt Rosanne Koning van de afdeling duurzaamheid of ook nu tot samenwerking kan worden gekomen.

De vorige keren ging het op de conferenties over aardgasvrij wonen en duurzame energie. Ook het warmtenet kwam aan de orde. Bas Kurvers, toen nog wethouder, kwam de aanwezige Rozenburgers een update geven. Vanwege de verkoop van het Warmtebedrijf Rotterdam aan Vattenfall is dat een gepasseerd station, maar een wamtenet is nog wel in ontwikkeling. De volgende Lokale Energieconferentie zou echter verder kunnen gaan en meer inspelen op verduurzaming van woningen en de gestegen energieprijzen. Rosanne Koning denkt aan workshops over isoleren door de doe-het-zelver, elektrisch koken en ‘hoe lees ik mijn energierekening?’.