Ondernemers gaan vol zelfvertrouwen 2023 in

Algemeen
De ondernemers scheppen enthousiast op bij het lopend buffet in La Caleta. In het midden staat Wim Veldhoen.
De ondernemers scheppen enthousiast op bij het lopend buffet in La Caleta. In het midden staat Wim Veldhoen. (Foto: Vincent Bouritius.)

Wim Veldhoen zette in mei 1999 zijn eerste schreden in het kantoor van De Jong Transport aan de Oranjelaan. Veel jaren verder en ook veel grijze haren verder stelt hij vast dat er door de tijd heen veel veranderd is, maar dat het leven van de ondernemers nog steeds buitengewoon uitdagend is.

Door Kor Kegel

Daarmee zette hij de toon op de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van winkeliersvereniging EMR en ondernemersvereniging Pothof, vrijdagavond in het Spaanse restaurant La Caleta op het Raadhuisplein. Na een welkomstwoord van EMR-voorzitter Pepe Fernandez, die vooral de hoop uitsprak dat de relatie met de gemeente Rotterdam zo veel verbetert dat alle plannen van de winkeliersvereniging uitgevoerd kunnen worden, sprak Wim Veldhoen vooral over de ontwikkelingen op de Pothof.

Een belangrijke vernieuwing is een gezamenlijke investering van een aantal ondernemers in het aanbrengen van zonnepanelen. Daar is een bedrag van 430.000 euro mee gemoeid, maar omdat de ondernemers verenigd zijn in een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) subsidieert de provincie Zuid-Holland liefst 86.000 euro daarvan.

Binnenkort plaatst de BIZ Pothof vier openbare AED’s, wat de veiligheid op het Rozenburgse bedrijventerrein verbetert. De aanrijroute naar de Pothof wordt voorzien van hangende bloembakken aan de lantaarnpalen. “Onze ondernemers, medewerkers en bezoekers ontvangen zo een warm welkom bij binnenkomst van de Pothof,” zei Wim Veldhoen.

Dankzij de in 2021 opgehangen camera’s heeft de Pothof zijn al geregeld beelden veilig gesteld, waardoor schades opgelost konden worden. Parkmanager Mark Smit en contactfunctionaris Boyd Bartels hebben een ronde langs de ondernemers van de Pothof gemaakt om ze op een app te wijzen, waarop het heel eenvoudig is om onderling zaken te doen en elkaar aan materialen of accommodatie te helpen. DE app is ontwikkeld om de dienstverlening en de relaties op de Pothof te versterken..

“De BIZ is belangrijker dan ooit,” zei Wim Veldhoen. “De overheden om ons heen zijn volop in beweging en in reorganisatie. Het is frustrerend voor onze ondernemers, dat je vandaag met de ene ambtenaar te maken hebt en morgen met een andere. Als BIZ-bestuur beseffen we goed dat we bij de les moeten zijn, anders wordt de Pothof vergeten.”

Hij gaf er meteen een voorbeeld bij: “Eind 2021 heeft de BIZ een verlanglijst voor de Pothof ingediend. De meeste onderwerpen zouden door de gemeente Rotterdam worden gefinancierd en uitgevoerd. Helaas, door reorganisaties, kwam onze verlanglijst onderop de stapel. Dankzij volhardendheid van het BIZ-bestuur en de parkmanager hebben we toch onze wensen ingevuld gekregen. Binnenkort ziet u de resultaten.”

BIZ Pothof gaat door met het Keurmerk Veilig Ondernemen. “Elk kwartaal zitten we met politie, brandweer, boa’s en gemeente om de tafel. Daarbij is onder meer de parkeerproblematiek besproken; de ruimte is beperkt. Samen met de gemeente zijn we een onderzoek gestart en hebben we kunnen voorkomen dat er een eindeloze handhavingsstroom op gang is gekomen. We zoeken samen naar oplossingen,” zei Wim Veldhoen.

“Dit soort resultaten kunnen we alléén in gezamenlijkheid realiseren. Wij zullen ons daarom de komende periode voor vernieuwing van ons BIZ-plan inzetten. Dit plan moet eind dit jaar gereed zijn. Help ons daarbij! Uw input, ideeën en verbeterpunten zijn daarbij méér dan welkom,” zei hij.

“U ziet niet altijd wat we doen, maar ik kan u verzekeren dat de bestuursleden er een hoop vrije tijd in steken. Ik hecht er aan te benadrukken dat wij dit écht niet voor onszelf doen. Een erebaantje is het niet en het levert al helemaal geen geld op. Wij doen het voor de ondernemers én voor ons mooie industrieterrein, dat écht van meerwaarde is voor Rozenburg.”