Hart voor kunst en cultuur in Schagen

Cultuur
Rens Cappon, voorzitter van Markt18.
Rens Cappon, voorzitter van Markt18. (Foto: Marc Moussault)

SCHAGEN - De Uitmarkt Schagen zondag 3 september laat zien dat cultuur leeft in de gemeente. Een aantal jaar geleden nam het bestuur van Markt18 het initiatief voor de Uitmarkt en inmiddels is het ondergebracht bij de club van Meesterlijk Schagen. Volgens Rens Cappon, voorzitter van Markt18 is het belangrijk om verenigingen en clubs een podium te geven waarbij ze kunnen laten zien wat men in het komende jaar van ze kan verwachten.

Door: Charlotte de Koomen

“Het is iedere keer een feest om te zien hoe de mensen uit de gemeente Schagen hier komen om cultuur op te snuiven en er niet perse voor naar, bijvoorbeeld, Amsterdam hoeven te rijden.” Het aanbod tijdens de Uitmarkt is zeer gevarieerd. “We hebben popmuziek, klassiek, toneel, film, dans, de muziekschool die zich presenteert. Het is heel breed.”

Cappon heeft zich het afgelopen half jaar enorm ingespannen om het belang van kunst en cultuur bij de gemeente op de kaart te zetten. Dat was nodig omdat er vanuit de gemeente weinig tot geen middelen ter beschikking werden gesteld. “Cultuur binnen de gemeente moet bevochten worden”, vindt hij. “Het is niet iets vanzelfsprekends. Het dilemma is dat iedereen altijd erg positief is als het wordt georganiseerd, maar je moet het blijven bevechten.”

Schoonheid en troost

De KCARS, de adviesraad voor de cultuur is volgens hem een mooi systeem. “Ja, dat is burgerparticipatie. Daar zit niet een ambtenaar die advies uitbrengt, maar er zijn mensen die verstand hebben van kunst en cultuur en die luisteren naar aanvragen vanuit verschillende verenigingen en clubs en daarop kunnen adviseren. Die KCARS was bijna verdwenen.”

Cappon brak een lans voor de kunst en cultuur tijdens een praatje in het Scagon de Luxe Theater. “Ik heb benadrukt wat het voor mensen betekent. Kunst en cultuur zijn de schoonheid en troost in het leven. Een uitlaatklep. Het hoort bij de mens. Het is een ontspanning of verrijking in het leven. Natuurlijk moeten verenigingen ook zelf door middel van lidmaatschapsgeld en sponsoring middelen binnenhalen, maar voor een grote productie hebben ze ook ondersteuning nodig.”

De uitkomst van de avond in het Scagon de Luxe Theater was positief. Er is een motie aangenomen door de coalitie partijen dat er in de volgende begroting meer aandacht en geld moet zijn voor kunst en cultuur. “Een hele overwinning”, aldus Cappon.

Genieten

Cappon is tijdens de Uitmarkt Schagen ‘floormanager’ in de Grote Kerk waar het klassieke deel plaatsvindt. “Verrassend is bijvoorbeeld Halina Retico op de harp en ik ben ook trots op het ensemble Dijk en Duin consort. Ik werk met hart en ziel mee met het realiseren van de Uitmarkt. Het is een visitekaartje van de gemeente Schagen. Wat mij betreft gaan we nog jaren door met de Uitmarkt. Misschien gaat de vorm in de toekomst iets anders worden, vernieuwend, dat weet ik niet. Als dat wenselijk is, zal dat wellicht besproken worden tijdens de evaluatie. Laten we nu eerst gaan genieten van een mooi gevulde Uitmarkt Schagen editie 2023.”