Afbeelding
(Foto: Frank Willemse)

Afsluiting cursus Ken Uw Stad ‘KUS Schiedam’

Algemeen

Schiedam - De stad beter leren kennen. Daarom doen een dertigtal nieuwe en oud-Schiedammers mee aan de cursus Ken Uw Stad. Donderdag de afsluiting met witte handschoentjes in het archief. En met gastspreker Cor Lamers die zijn burgermeestersketen toonde aan de geslaagde cursisten. ‘Volgend jaar doe ik weer mee.’

Door Frank Willemse

De stemming is opgetogen bij de cursisten die ter afsluiting een diploma krijgen uitgereikt. Enthousiast becommentariëren de cursisten foto’s van Schiedam waarover zij geleerd hebben. Opgravingen uit de middeleeuwen, de plek van de dam of overtoom, maar ook de bouw van Nieuwland en natuurlijk de rijke jeneverindustrie. Allemaal onderwerpen die vanaf november aan de orde kwamen op de wekelijkse KUS avond.

Deelnemers aan deze cursus Ken Uw Stad komen meest uit Schiedam maar ook uit Vlaardingen en Rotterdam, zoals mevrouw Els die enthousiast opmerkt dat Schiedam veel meer geschiedenis kent dan haar eigen Rotterdam. Vooral de excursie naar politie en brandweer vond zij erg leuk en bijzonder. ‘’Wanneer kom je nou in een brandweerkazerne? En geleerd dat vroeger iedereen een leren emmer klaar moest hebben tegen brandgevaar.’’

De Historische Verenging Schiedam is wat trots op de cursus die zij alweer voor de tiende keer organiseert. Elk keer met twee stadswandelingen waar in de praktijk de roemruchte gebouwen en plekken van Schiedam worden bezocht. Een hoogtepunt volgens Aad Verbeek (68) die al veel van oud-Schiedam weet en al voor het tweede jaar aan de cursus meedoet. Zijn reden? ‘gezellige mensen, leuke gastsprekers en contacten opdoen’. Maar ook nieuwkomers als de Griekse ondernemer Fas die de lessen als inburgeringcursus beschouwt en alles met zijn telefoon opneemt.

Als mystery guest komt burgermeester Lamers vertellen over zijn vier ambtsketens waarvan hij er maar één gebruikt. De nieuwste uit 1952 die volgens hem ‘een van de mooiste’ in burgemeesterland is. Van de drie andere ketens komen er twee uit het archief want van het door Schiedam opgeslokte Kethel en Mathenesse. En een kleinere zilveren ambtsketen uit 1852 die oud-burgemeester Scheeres het liefst droeg. Lamers draagt zijn keten bij officiële gelegenheden als raadsvergaderingen of uitreikingen. En voor kinderen die zo’n keten - geen ketting die zit op de fiets - van waardigheid en gezag graag bewonderen. Een relikwie uit de tijd dat de burgervader met keten om naar de brand ging.

Opwinding deze avond onder de nieuwe ‘Schiedamkenners’ over bericht dat in Australië een fles van 140 jaar oud is gevonden. De fles is van het Schiedamse jenevermerk Daniel Visser en gebruikt als flessenpost met boodschap van afzender het schip Paula. Dat juist nu deze jeneverfles is teruggevonden daar weidde de BBC televisie een nieuwsitem aan. Een bewijs dat Schiedam even internationaal meetelde.

Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: 'Waar blijft de tijd?' Algemeen 1 feb, 16:16
Afbeelding
Scouting Taizé wint nachtelijke winterhike Algemeen 1 feb, 14:23
Afbeelding
Ontdek geheime steegjes in het Schiedamse huis voor muziekfotografie in de kunstweek Algemeen 1 feb, 12:34
Afbeelding
Ruud van der Pol en Jan Boumans: 'Wie komt de denktank Noordrand2025 versterken?' Algemeen 1 feb, 10:10
Afbeelding
Filmische dreampop van HAEVN komt in extra intieme setting naar Schiedam Algemeen 31 jan, 14:23
Afbeelding
Leven in de Rotterdamse haven centraal in Natuurcafé Algemeen 31 jan, 13:08
Afbeelding
Luke Verburg naar WK veldrijden Sport 31 jan, 07:08
Afbeelding
PPSC blijft meedoen voor de prijzen Sport 30 jan, 14:23
Afbeelding
Zeven Schiedamse judoka's naar NK Sport 30 jan, 13:13
Afbeelding
Schiedam: Sport in het kort Sport 30 jan, 12:34
Afbeelding
Het International Dutch Distillers Festival Schiedam nog groter dan vorig jaar Algemeen 30 jan, 11:50