In memoriam: Piet van Mil wist alles van zijn dieren

Algemeen
Piet van Mil was een dieren- en kindervriend. Eigenlijk een vriend van iedereen.
Piet van Mil was een dieren- en kindervriend. Eigenlijk een vriend van iedereen. (Foto: Eva van Willigen)

In een ziekenhuis in Alkmaar is op zondag Piet van Mil overleden. Duizenden kinderen van toen weten wie hij is. Piet was 34 jaar beheerder van de kinderboerderij in het Prinses Beatrixpark.

Door Kor Kegel

Hij overleed op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een plotselinge en zware longontsteking. Vorige week leek er nog niets aan de hand. Hij was op de zevenentachtigste verjaardag van zijn oudste zus in Schiedam en daar haalde hij enthousiast herinneringen op, altijd nieuwsgierig ook naar de belevenissen van de andere familieleden. Maar de dagen erna voelde hij zich niet goed en vrijdag ging hij naar het ziekenhuis, in Alkmaar, want sinds zijn pensioen in 2000 was hij met zijn partner Amalia Voets in Heiloog gaan wonen. Dat was dichter bij de kinderen en kleinkinderen.

Tot zijn overlijden bleef hij helder. Hij vroeg dochter Eva van Willigen of ze het fruit thuis bij hem wilde ophalen, anders zou het gaan rotten. Amalia was in februari 2020 gestorven. Op de ochtend van Eerste Paasdag sliep Piet rustig in, in het bijzijn van Eva en twee van de kleinkinderen.

Piet van Mil is geboren in Kethel. Daar maakte hij nog mee dat de spoelingschuiten het afval van de Schiedamse distilleerderijen naar de boeren vervoerden, want de spoeling was prima voer voor de koeien en varkens. Piet zei daarom dat melk van de Kethelse koeien de beste van het land was.

Op 26-jarige leeftijd ging hij in het Beatrixpark werken bij de kinderboerderij, die later de naam ’t Hoefblad zou krijgen. Hij was gediplomeerd geitenkeurmeester en wist alles van de verzorging van deze dieren. Als vanzelfsprekend voelde hij aan wat de andere dieren op de kinderboerderij nodig hadden. Soms nam hij jonge dieren zelfs mee naar huis, zodat hij ze ’s nachts kon verzorgen. 

Eenmaal in Heiloo bleef hij betrokken bij het boerenleven. Hij kende er iedereen en hielp met hand- en spandiensten. Hij was een echte verhalenverteller en tegelijk was hij in iedereen geïnteresseerd. Kwam hij met Schiedammers in gesprek, dan wilde hij exact weten hoe de Schiedamse voetbalclubs ervoor stonden, vooral het VVK dat hij uit zijn jeugd kende (nu Kethel-Spaland).

De uitvaart vindt zaterdag plaats.