"Ik heb het minimaal over mezelf hoor, maar wie goed oplet komt toch veel over me te weten."
"Ik heb het minimaal over mezelf hoor, maar wie goed oplet komt toch veel over me te weten." (Foto: Annemieke van der Togt)

Marja wekt haar dooie sterren weer tot leven

Algemeen

Marja van Katendrecht bedacht op de bodem van de corona-put haar nieuwe programma Marja’s Dooie Sterren Parade. Die titel was er al langer. Ze verdiepte zich tot op het bot in de levens, liefdes en carrières van haar overleden lievelingsvocalisten en gaat voor het eerst ook zelf nummers uit hun repertoire zingen. “Dat durfde ik eerder nooit. Meezingen is fijn, maar huilen mag ook. Je krijgt bij binnenkomst alvast een pakje zakdoekjes.”

door Els Neijts 

Net als menig ander heeft de Nederlandse Ambassadrice van Rotterdam er tijdens de diverse lockdowns af en toe goed doorheen gezeten. Haar Tupperware party, Marja’s Grote Tupper Topper Show viel met tussenpozen nogal eens in het water. “Die is wel 80 keer verzet!” De thema’s dood en uitvaart vindt Marja volslagen onterecht ondergeschoven kindjes waar veel te weinig over gepraat wordt. “Terwijl we er toch geen van allen onderuit komen. Ik mijmer in de voorstelling nog over mijn eigen uitvaart. Mijn keuzebesluit ligt nog niet vast. Eenzaamheid heeft eveneens mijn volle aandacht. Ook daar weet ik zelf alles van. Vooral nu mijn man weer op zee zit. Niet te doen!”

Levens en liefdes

Marja wist de afgelopen twee jaar haar hoofd boven water te houden door tijdens de opgedrongen corona-rustperiodes zich meer dan grondig te verdiepen in haar dooie lievelingen. “Ik ben heel diep in al die niet zo voor de hand liggende, ontroerende levensverhalen gedoken. Het bleken vaak heel bijzondere verhalen en gingen veel over de liefde. Dat heeft me vaak diep geraakt, waardoor ik me zeer verbonden ben gaan voelen. Ik heb eindeloos bio’s doorgespit, docu’s gekeken en uittreksels van uittreksels gemaakt. Toch moest ik van de regie nog veel schrappen. Uiteindelijk heb ik de zwaarste nummers uitgekozen om ook zelf te zingen. Ik wist écht niet dat ik dat kon en durfde het daarom nooit. Ik ben heel onzeker en kan niet eens noten lezen of een instrument bespelen. Toch bleek het te lukken. Natuurlijk wel op mijn eigen manier, maar ik heb al heel goede reacties gekregen!” 

Publieksparticipatie

Bekende namen op Marja’s lijstje zijn Robert Long en Frans Halsema. Haar hele hart gaat uit naar Longs nummer Grafschrift, van Halsema passeert Doodgaan de revue. Maar behalve Long en Halsema behoren ook de Zangeres zonder naam, Conny van den Bos, Rudy Carell en andere illustere vocalisten tot haar lievelingen. 

Marja is een fervent voorstander van publieksparticipatie. “O ja hoor. Daar kan ik heel goed mee omgaan. Een flinke jongen die mij in verlegenheid weet te brengen! “ In dat kader mag de zaal ook mee uitkiezen welke nummers ze zal zingen.”

‘Of er cake geserveerd wordt blijft een verrassing’

Om dit kiezen soepel te laten verlopen gebruikt Marja attributen als een carrousel en rouwkaarten. “Allemaal in de sfeer van dood, uitvaart en rouwen. Toch hebben sommige bezoekers van voorgaande voorstellingen de hele avond moeten lachen. En die avond duurt tweeënhalf uur!” Tussen de liedjes door vertelt Marja bijzondere anekdotes over haar lievelingsvocalisten. “Ik heb het minimaal over mezelf hoor, maar wie goed oplet komt toch veel over me te weten. Of er ook cake geserveerd wordt blijft nog even een verrassing, maar dat het een fijne avond wordt kan ik garanderen. We zouden bijna vergeten hoe leuk en intiem het theater is. Ik ben héél dankbaar en blij dat ik weer kan spelen.” 

Marja speelt op 28 april in het Wennekerpand. Kaarten bij theateraandschie.nl. Wie achter het net vist, kan volgende maand nog uitwijken naar Spijkenissse (12/5) en Theater Zuidplein (28/5).  

Afbeelding
Laat jij publieksmolen De Walvisch weer draaien? Algemeen 23 nov, 12:34
Afbeelding
Kerstmarkt Schiedam en Dickens Festijn 2022 Algemeen 23 nov, 10:14
Afbeelding
‘Door met elkaar om tafel te zitten kom je op nieuwe ideeën’ Algemeen 22 nov, 15:12
Afbeelding
Haal de natuur in huis met kerst en ga voor een echte dennenboom of spar Partnerbijdrage 22 nov, 13:52
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Mario Krabbendam gaat SVV leiden Sport 21 nov, 14:23
Afbeelding
DWS pakt Feyenoord Handbal aan Sport 21 nov, 12:34
Afbeelding
WINNEN! Doe mee met de WK-QUIZ, scoor en win! Winactie 21 nov, 10:38
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 21 nov, 10:23
Afbeelding
Gestrest HBSS grijpt naast periode Sport 21 nov, 09:38
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Lichtprojecties op Schiedamse gebouwen vertellen historische verhalen Algemeen 20 nov, 12:34
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45