Het Schiedam van Kor Kegel - Bescherm de molens en de Polderweg!

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Privé)

Als er schermutselingen zijn tussen twee overheden, is dat vaak omdat de ene naar het grote algemene belang kijkt en de andere naar een beperkter lokaal belang. Dat was bijvoorbeeld het geval toen de provincie Zuid-Holland afwijzend stond tegenover de vestiging van de Franse sportwinkelketen Decathlon aan de Hargalaan, omdat de provincie geen versnippering van detailhandel wil. Versnippering gaat ten koste van winkelcentra, betoogde de provincie. De gemeente Schiedam keek naar een beperkter belang: Decathlon zou zowat een toeristische attractie worden, die Schiedam op dit stukje langs de A20 wel kon gebruiken. De provincie won.

Er is nu weer wat aan de hand tussen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Schiedam en ditmaal gaat het om de bescherming van de Polderweg en de Schiedamse molens. En deze keer vind ik dat het gemeentebestuur het gelijk aan zijn kant heeft. Om met het makkelijkste te beginnen: Schiedam heeft gevraagd om in de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening een bijzondere molenbiotoop op te nemen ter bescherming van de molens in de binnenstad. Die molens zijn de hoogste ter wereld en zijn een toeristische trekpleister en ze zijn ook cultuurhistorisch van groot belang. De molens verdienen dus bescherming. Omdat Schiedam gebonden is aan regionale woningmarktafspraken, staat de stad voor een grote bouwopgave en als je niet uitkijkt worden er allerlei plannen gemaakt, waardoor de molens in de verdrukking komen. Met te veel hoogbouw rondom krijgen de wieken geen windvang en kunnen ze niet meer draaien. Dan verliest een molen zijn functie en krijg je zo’n vraag als is een stoel bovenop een eenzame bergtop nog wel een stoel?

De provincie heeft aan vier molens in Leiden en twee molens in Den Haag wel een bijzondere molenbiotoop toegekend, waardoor ze gevrijwaard blijven van stedelijke verdichting die de windvang belemmert. Maar aan het Schiedamse verzoek is de provincie zonder nadere motivering voorbijgegaan en dat is op zij minst slordig en arrogant. Het is maar goed dat de gemeente er een paar dagen geleden nogmaals op hamerde. En met dit stukje maak ik de statenleden in het provinciehuis wakker.

Nu de Polderweg.

Daar zijn van oudsher wat bedrijfjes tussen de boerderijen en woningen, maar in het bestemmingsplan Polderwetering van 2012 staat dat op den duur gestreefd moet worden naar een woon- en natuurbestemming, niet afgedwongen, maar door natuurlijk verloop. In het ontwerp van de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening wordt echter gesproken van een bedrijventerrein en dat maakt groei en uitbreiding mogelijk. Dat vindt de gemeente ongewenst. De Polderweg is een nog altijd hoogst aantrekkelijke recreatieve route, die om bescherming vraagt.