CDA-fractievoorzitter Jaap Pegtel haalde zijn lijstje met tien punten weer tevoorschijn.
CDA-fractievoorzitter Jaap Pegtel haalde zijn lijstje met tien punten weer tevoorschijn. (Foto: gemeente Schiedam)

CDA en Alles voor Schiedam zijn erbij

Algemeen

Van de oppositiepartijen in de Schiedamse gemeenteraad hebben alleen het CDA en nieuwkomer Alles voor Schiedam gehoor gegeven aan de oproep van informateur Metin Çelik om mee te denken over het beleid voor de komende vier jaar. Zij leveren inbreng.

Door Kor Kegel

De informateur werkt aan een coalitieakkoord van VVD, DENK, PvdA, D66 en Progressief Schiedam. Het streven is om nog deze maand het akkoord en de nieuwe wethouders te presenteren. Eerder had verkenner Fahid Minhas aanbevolen om het draagvlak voor het beleid zo groot mogelijk te maken en er meer partijen bij te betrekken. Metin Çelik nodigde daarom de oppositie uit om ook een inhoudelijke bijdrage te leveren. CDA en Alles voor Schiedam (AvS) hebben dat gedaan.

Het CDA leverde een lijstje met tien punten die de partij eerder al aan verkenners Nathalie Gouweleeuw en later Fahid Minhas had gegeven. De partij wil die punten concreter maken in een gesprek met de informateur.

AvS-fractievoorzitter Marvin Janssen droeg twee punten aan: de rotzooi op straat en de veiligheid. In de eerste verkenning van Nathalie Gouweleeuw was voorgesteld om de met twee zetels in de gemeenteraad binnengekomen AvS in de coalitie op te nemen, maar haar opvolger Fahid Minhas kwam tot een andere conclusie. Toch grijpt AvS de kans aan om input te leveren in het coalitieakkoord.

GroenLinks, de OuderenPartij Schiedam, het Algemeen Ouderen Verbond en Lokaal Onafhankelijk Schiedam zagen af van inhoudelijke inbreng. In een open brief legde GroenLinks-fractievoorzitter Yorick Haan uit waarom niet. De oppositie is niet bekend met wat er tussen de beoogde coalitieparters reeds besproken is. Het is niet doenlijk om een bijdrage te leveren als je niet weet waaraan je bijdraagt, daar kwam de kritiek op neer. 

Maarten Reuderink van de OuderenPartij Schiedam liet via de social media al weten wat hij ervan vond dat de oppositie bij de coalitie betrokken wordt. Hij wil niet medeverantwoordelijk worden gemaakt voor een beleid waartegen hij geacht wordt oppositie te voeren. Metin Çelik verwacht de door hemzelf gestelde deadline van eind juni te halen. “De onderhandelaars zijn tot nu toe erg collegiaal en weten in alle gevallen compromissen te sluiten. Hoewel de onderhandelingen soms stevig zijn, is er na afloop harmonie,” zegt hij.

Afbeelding
Interviews op Stationsplein leveren bijdrage aan participatieplan Algemeen 2 jul, 11:37
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Zeven diploma’s aangepast zwemmen Algemeen 1 jul, 14:23
Afbeelding
Door personeelstekort gaat geboortezorg Vlietland samen met Gasthuis Algemeen 1 jul, 13:13
Afbeelding
M.C.M. de Groot-speld voor Patricia van Aaken Algemeen 1 jul, 11:31
Afbeelding
In Schiedam dit jaar voor het eerst padden overgezet Algemeen 1 jul, 09:50
Afbeelding
Ontmoet & Groet: Maarten Bel Algemeen 1 jul, 07:34
Afbeelding
Ouderwets brandje blussen, met een emmertje water in Prinses Beatrixpark Schiedam Algemeen 30 jun, 16:51
Afbeelding
De Fotowerkplaats via Tone & Image naar Huis van de Muziekfotografie Algemeen 30 jun, 14:23
Afbeelding
Coalitieakkoord levert kleurrijk beleid en liefst vier nieuwe wethouders op Algemeen 30 jun, 12:34
Afbeelding
Zwart Nazarethwandeling: op pad met de Historische Vereniging Schiedam Algemeen 30 jun, 07:09
Afbeelding
In Memoriam: Netty Hooghuis, roekeloos gastvrij Algemeen 29 jun, 14:23
Afbeelding
Ondernemersvereniging Passage Schiedam neemt officieel afscheid van oud-voorzitter Ed Vriethoff Algemeen 29 jun, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.