CDA en Alles voor Schiedam zijn erbij

Algemeen
CDA-fractievoorzitter Jaap Pegtel haalde zijn lijstje met tien punten weer tevoorschijn.
CDA-fractievoorzitter Jaap Pegtel haalde zijn lijstje met tien punten weer tevoorschijn. (Foto: gemeente Schiedam)

Van de oppositiepartijen in de Schiedamse gemeenteraad hebben alleen het CDA en nieuwkomer Alles voor Schiedam gehoor gegeven aan de oproep van informateur Metin Çelik om mee te denken over het beleid voor de komende vier jaar. Zij leveren inbreng.

Door Kor Kegel

De informateur werkt aan een coalitieakkoord van VVD, DENK, PvdA, D66 en Progressief Schiedam. Het streven is om nog deze maand het akkoord en de nieuwe wethouders te presenteren. Eerder had verkenner Fahid Minhas aanbevolen om het draagvlak voor het beleid zo groot mogelijk te maken en er meer partijen bij te betrekken. Metin Çelik nodigde daarom de oppositie uit om ook een inhoudelijke bijdrage te leveren. CDA en Alles voor Schiedam (AvS) hebben dat gedaan.

Het CDA leverde een lijstje met tien punten die de partij eerder al aan verkenners Nathalie Gouweleeuw en later Fahid Minhas had gegeven. De partij wil die punten concreter maken in een gesprek met de informateur.

AvS-fractievoorzitter Marvin Janssen droeg twee punten aan: de rotzooi op straat en de veiligheid. In de eerste verkenning van Nathalie Gouweleeuw was voorgesteld om de met twee zetels in de gemeenteraad binnengekomen AvS in de coalitie op te nemen, maar haar opvolger Fahid Minhas kwam tot een andere conclusie. Toch grijpt AvS de kans aan om input te leveren in het coalitieakkoord.

GroenLinks, de OuderenPartij Schiedam, het Algemeen Ouderen Verbond en Lokaal Onafhankelijk Schiedam zagen af van inhoudelijke inbreng. In een open brief legde GroenLinks-fractievoorzitter Yorick Haan uit waarom niet. De oppositie is niet bekend met wat er tussen de beoogde coalitieparters reeds besproken is. Het is niet doenlijk om een bijdrage te leveren als je niet weet waaraan je bijdraagt, daar kwam de kritiek op neer. 

Maarten Reuderink van de OuderenPartij Schiedam liet via de social media al weten wat hij ervan vond dat de oppositie bij de coalitie betrokken wordt. Hij wil niet medeverantwoordelijk worden gemaakt voor een beleid waartegen hij geacht wordt oppositie te voeren. Metin Çelik verwacht de door hemzelf gestelde deadline van eind juni te halen. “De onderhandelaars zijn tot nu toe erg collegiaal en weten in alle gevallen compromissen te sluiten. Hoewel de onderhandelingen soms stevig zijn, is er na afloop harmonie,” zegt hij.