Kor Kegel
Kor Kegel (Foto: )

Column Het Schiedam van Kor Kegel: Zwembad van het volk valt droog

Algemeen

Met dubbeltjes en kwartjes spaarde de bevolking een bedrag bij elkaar om het gemeentebestuur duidelijk te maken dat Schiedam een tweede zwembad nodig had. Het Sportfondsenbad aan de BK-laan werd namelijk gesloten en de bewoners van Schiedam-Zuid en -West moesten niet de halve stad door te fietsen om helemaal in zwembad Groenoord een baantje te trekken. Er was dichter bij huis een zwembad nodig. Zwemmen is een belangrijke vorm van beweging.

Voor de totstandkoming van zwembad Zuid was er ook een belangrijke beweging nodig. Een volksbeweging, aangevuurd door coryfeeën uit de lokale PvdA. Met het noemen van Tiny Krikke-Hein, Jo Ouwens-Muller, Arie Verlinde, Arie Zwamborn en Henny Bogerd doe ik veel andere voorstanders van een tweede Schiedams zwembad tekort, maar zij waren in 1968 de bekendste trekkers van de beweging.

De actie duurde een paar jaar en kreeg brede steun, van rijk en arm, van jong en oud, en het gemeentebestuur moest even slikken toen het inzag wel aan de realisatie te moeten meewerken. Truus Verweij-de Graaff was in die dagen wethouder voor sport, onderwijs en cultuur. Ze was van de PvdA, had in haar portefeuille niets begroot voor nog een zwembad, maar ze kon de druk vanuit haar eigen achterban niet weerstaan. Sportief opende ze in februari 1974 het nieuwe zwembad aan de Westfrankelandsedijk, vlakbij de plek waar in de vooroorlogse periode een tamelijk primitief openluchtbadje was geweest.

Je zou denken dat het met een door het volk gewild project wel goed zit. Maar in de 48 jaar van zijn bestaan is het zwembad een aantal keren met sluiting bedreigd geweest, telkens omdat de Schiedamse politiek naar bezuinigingen zocht. Telkens waren er succesvolle campagnes om het bad open te houden. Er was een actiecomité, er kwam een vriendenstichting. Mari Dingenouts mag wel de gangmaker achter die hernieuwde beweging worden genoemd.

Morgen vergadert de gemeenteraad over het nieuwe coalitieakkoord. In het hoofdstukje over een sociale en kansrijke stad, waarin iedereen in staat wordt gesteld om mee te doen, staat als achtste aandachtspunt dat zwembad Groenoord wordt gerenoveerd, maar dat zwembad Zuid daarvoor in te slechte staat verkeert. Als in 2024 geen externe financiering kan worden gevonden voor nieuwbouw, gaat zwembad Zuid uiterlijk in 2026 dicht. Externe financiering wil zeggen dat niet de gemeente betaalt, maar dat andere partijen dat moeten doen.

Het lijkt wel een test, of de Schiedammers zich nog net zo hard kunnen inzetten als in 1968 om een zwembad bij elkaar te sparen. Met dubbeltjes en kwartjes zullen ze niet ver komen. Alleen met een paar overtuigende sponsors zou het kunnen lukken.

Het Schiedam van Kor Kegel

Afbeelding
Gezocht: activiteiten voor tijdelijk plein naast glasfabriek Algemeen 9 aug, 15:56
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 9 aug, 09:14
Afbeelding
Excelsior haalt het net niet Algemeen 8 aug, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 8 aug, 12:34
Afbeelding
SVV maakt herstart in de kelderklasse Algemeen 8 aug, 10:31
Afbeelding
Orgelconcert door Arjen Leistra Algemeen 6 aug, 12:34
Afbeelding
Foto van de week: warme zomerdag Algemeen 5 aug, 12:34
Afbeelding
Vakantiestress en ontspanning Algemeen 5 aug, 08:15
Afbeelding
Boswachter zoekt vrijwillige rechterhand in natuurgebieden Algemeen 4 aug, 14:23
Afbeelding
Schiedam koestert zijn molens - daar hoort bescherming van de skyline bij Algemeen 4 aug, 12:34
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor vuilverbranding in tuin aan de Vlaardingerdijk Algemeen 4 aug, 12:02
Afbeelding
Ingezonden brief: Subsidiestop ouderenbeleid Algemeen 4 aug, 08:12
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.