Oplossing voor Brandersfeesten

Algemeen
Marvin Janssen wil het voor de horecaondernemers beter geregeld hebben.
Marvin Janssen wil het voor de horecaondernemers beter geregeld hebben. (Foto: Jan van der Ploeg)

Het is nog even spannend geweest of na twee jaar ‘coronapauze’ de Brandersfeesten eind september kunnen doorgaan. De gemeente Schiedam en Stichting Brandersfeesten Schiedam lieten dinsdagmorgen weten samen tot een oplossing te zijn gekomen.

Door Kor Kegel

De Brandersfeesten staan gepland voor vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 september. De edities 2020 en 2021 konden vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Dit jaar gaat het wel door, maar het was kielekiele. Wethouder Frans Hamerslag en voorzitter Remy Reurling van stichting Brandersfeesten zijn blij dat ze eruit gekomen zijn. Remy Reurling: “De organisatie van evenementen is een steeds grotere uitdaging. Met name het veiligheidsaspect bij de Brandersfeesten was voor ons een grote zorg.”

Wethouder Hamerslag: “We hebben als gemeente aangeboden deze keer de coördinatie van de onderdelen op veiligheid te verzorgen inbegrepen het daarbij behorende veiligheidsplan.” Allebei noemen ze het ‘gelukkig’ voor al die Schiedammers die zich op de Brandersfeesten verheugen dat ze nu zekerheid hebben dat het doorgaat. “Dat is ook goed nieuws voor alle actieve (horeca)ondernemers en andere partijen die samen druk bezig zijn met de voorbereidingen voor deze speciale editie.”

Zorgen

Het positieve geluid van de gemeente en de stichting neemt niet weg dat er in de horeca en de politiek nog zorgen zijn. Gemeenteraadslid Marvin Janssen is geschrokken dat een aantal horecaondernemers dit jaar afziet van activiteiten tijdens de Brandersfeesten eind september. Hij ziet dat dat te maken heeft met de andere wijze van vergunningen aanvragen. Er is weer een stevig feestprogramma; desondanks is er gemopper in de Schiedamse binnenstad. De politieke partij Alles voor Schiedam heeft van horecaondernemers begrepen dat ze hun vergunning voor live optredens ditmaal rechtstreeks bij de gemeente Schiedam moeten indienen. Daarnaast zijn de veiligheidseisen voor evenementen verscherpt. “Dat maakt het moeilijker voor de exploitanten,” zegt Marvin Janssen, fractieleider van Alles voor Schiedam.

Hij dringt er in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders op aan het gemakkelijker te maken. “Het moet beter en functioneler kunnen,” zegt hij. In vorige jaren vroeg Stichting Brandersfeesten Schiedam de vergunningen gebundeld aan. Dat gold voor alle initiatieven tijdens de feestdriedaagse. Zo ontstond een goed overzicht, waardoor het maken van een veiligheidsplan ook eenvoudiger was. Marvin Janssen begrijpt niet dat die werkwijze is losgelaten. Het zou te maken hebben met de juridische verantwoordelijkheid die de stichting dan heeft voor alle evenementen.