De eerste flessen zijn uitgereikt.
De eerste flessen zijn uitgereikt. (Foto: Kor Kegel)

Branderswijn met ‘n vleugje salmiak

Algemeen

Je moest wel goed proeven, nipje voor nipje, maar dan kwam de herkenning. De nieuwe Branderswijn van het Jenevermuseum Schiedam heeft een tint van salmiak – hoewel sommigen ook zoethout meenden te herkennen.

Door Kor Kegel

Terwijl de Brandersfeesten Schiedam buiten in volle gang waren, voltrok zich op de derde verdieping van het Jenevermuseum aan de Lange Haven een verwante traditie. Jaarlijks wordt er de eerste fles met de nieuwe Branderswijn overhandigd aan de burgemeester van Schiedam. Het team van stokers van het museum doet er vaak wel een half jaar over om tot een nieuw gedistilleerd met verrassende smaak te komen en als de drank er dan is, hoort er een proeverij bij.

Eerste fles

De tientallen belangstellenden aanschouwden eerst de officiële overhandiging van de eerste flessen. Behalve burgemeester Cor Lamers kregen nog enkele personen een fles: kunstenares Roos Kramer, die het etiket ontworpen heeft; de burgemeester van Nissewaard, Foort van Oosten, die sinds maart voorzitter is van Stichting Nationaal Jenevermuseum Schiedam; de nieuwe secretaris van het museumbestuur, Maud Bos; en de grootofficier van de Confrérie van de Hasseltse Jenever, Rudi Hermans.

Gedistilleerd met de smaak van zoute drop

Hij was met drie andere leden van de Confrérie vanuit de Vlaamse Jeneverhoofdstad naar Schiedam gekomen om de Brandersfeesten bij te wonen – en om te constateren welke elementen ervan wel of niet waardevol kunnen zijn voor de Hasseltse Jeneverfeesten, ditmaal op zaterdag 15 en zondag 16 oktober.

Keurmerk

Burgemeester Lamers stond er bij stil dat het dit jaar 120 jaar geleden is dat de gemeente Schiedam een keurmerk instelde voor echte Schiedamse moutwijnjenever. Het was een daad van protectionisme, om de Schiedamse jenever te onderscheiden van andere. “De halve gemeenteraad bestond uit distillateurs,” legde Cor Lamers uit. Tegenwoordig is het zegel exclusief voorbehouden aan hoogwaardige moutwijnjenevers.

Reacties

De reacties op de Branderswijn 2022 waren verschillend. Museumdirecteur Diederik von Bönninghausen vond ‘m wel lekker. De Vlamingen vonden het een typisch Nederlands product. “Ik ga niet zeggen dat het een slechte jenever is, maar een gedistilleerd met de smaak van zoute drop zul je in België niet tegenkomen. Wij gaan toch meer voor de pure jenever,” sprak Rudi Hermans diplomatiek.

De flessen zijn uitgereikt (zie foto) door hoofdstoker Rutger Vismans (met baard) aan voorzitter Foort van Oosten van Stichting Nationaal Jenevermuseum Schiedam, grootofficier Rudi Hermans van de Confrérie van de Hasseltse Jenever, kunstenares Roos Kramer, Schiedams burgemeester Cor Lamers en de nieuwe secretaris Maud Bos van het museumbestuur. Geheel ter rechterzijde staat museumdirecteur Diederik von Bönninghausen met zijn vijftien maanden oude zoontje Maximiliaan.

Afbeelding
Op de Schiedamse MakersMarkt koop je iets échts direct bij de maker Algemeen 30 nov, 12:34
Afbeelding
In Memoriam: Nel Bootsman, heldin van Nieuwland Algemeen 30 nov, 10:01
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Bescherm de driehoek-Joppelaan! Algemeen 30 nov, 08:23
Afbeelding
Ballet- en Dansstudio zet zich in voor de Voedselbank Algemeen 29 nov, 14:52
Afbeelding
Shantykoor Stuurloos wint Shantyfestival Algemeen 29 nov, 10:32
Afbeelding
HBSS op zondag nu al verleden tijd Sport 29 nov, 07:58
Afbeelding
KethelSpaland ‘knokt’ zich naar winst Sport 28 nov, 14:23
Afbeelding
Transporttarief Stedin in 2023 tien euro per maand duurder Algemeen 28 nov, 13:05
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Sport 28 nov, 12:53
Afbeelding
Huldiging kampioenen keert terug Sport 28 nov, 12:51
Afbeelding
Boef in de wijk is een groot succes 112-nieuws 24 nov, 15:24
Afbeelding
Kunstenaars vinden elkaar ‘onafhankelijk’ in gedachtengoed van de Geuzen Algemeen 24 nov, 14:25
Afbeelding
Green Friday bij Theater aan de Schie Algemeen 24 nov, 14:05