Nieuwe expositie in De Wissel: Fotocollages met kracht en spanning

Algemeen
Werk van Marita Beukers.
Werk van Marita Beukers. (Foto: PR)

Er is weer een nieuwe expositie in inloophuis De Wissel. Van 8 februari tot 3 april 2023 toont Marita Beukers haar fotocollages aan gasten en geïnteresseerden. De Wissel is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 14.00u tot 16.00u.

Marita Beukers (Rotterdam 1948) deed, na het gymnasium in Schiedam, de opleiding fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda (‘68-’73). Direct na deze tijd concentreerde ze zich volledig op het moederschap (4 kinderen) maar ontwikkelde zich wel verder op het gebied van fotografie en schilderen middels workshops. In 1997 begon ze weer professioneel te fotograferen en vond een eerste expositie van haar werk plaats. Een compleet expositie-overzicht staat op haar website: www.maritabeukers.nl.

Haar foto’s uit die eerste periode, leggen op een directe, natuurgetrouwe wijze haar eigenzinnige kijk op de wereld vast, en tonen haar fascinatie voor structuren en details. In haar foto’s worden alledaagse dingen prachtige abstracties die ver uitstijgen boven hun eigenlijke functie. Opvallend daarbij is een trefzekere balans die zij in al haar foto’s weet te brengen.
In 2004 schakelde Marita over op de mogelijkheden van fotocollages van haar eigen foto’s. Ze ontdekte de kracht en spanning die zij kon oproepen door stukjes foto om te toveren tot nieuwe beelden. Zij ging schilderen (lees: knippen, scheuren, schuiven, plakken) met stukjes foto. Hoewel Marita tegenwoordig uiteraard digitaal fotografeert, maakt ze voor haar collages geen gebruik van fotomanipulatie programma’s.
De eindresultaten bewezen direct haar talent om zowel spanning als balans in een collage te brengen. De stijl die zij toepast in haar fotocollages laat een totaal nieuwe werkelijkheid ontstaan. Een werkelijkheid die zich niet meer laat vatten in wetten van mathematiek en zwaartekracht. Nu, enkele jaren verder in haar ontwikkeling, zoekt Marita de uitdaging om spannende fotocollages te maken naar aanleiding van (zelfgekozen) thema’s, waarbij ze uiteraard eerst zelf zorgt voor de benodigde foto’s.

Haar vaste onderwerpen zijn architectuur en Rotterdam, met daarnaast uitstapjes naar andere steden, muziek en zeer diverse onderwerpen. Sinds 2002 is zij lid van de Stichting Kunstwerkt in Schiedam. Kijk voor haar complete oeuvre op www.maritabeukers.nl.