Interactieve lezing over 5 x Wiegman

Algemeen
De familie Wiegman zit vooraan. Rechts staan Margi Geerlinks en - met microfoon - Ine Elderkamp van het Cultureel Forum Schiedam.
De familie Wiegman zit vooraan. Rechts staan Margi Geerlinks en - met microfoon - Ine Elderkamp van het Cultureel Forum Schiedam. (Foto: Louise Melchers/De Schiedammer Online)

Je hoeft bij een ‘lezing’ nooit meer te denken aan een betoog van anderhalf uur, waarbij de spreker zich stipt houdt aan de lyrische volzinnen die op tien A4’tjes op zijn katheder staan uitgeschreven. Het kan anders.

Door Kor Kegel

Dat het anders kan, liet Margi Geerlinks zondagochtend zien. Ze heeft zich enkele maanden verdiept in de Schiedamse kunstenaarsfamilie Wiegman en weet er inmiddels zo veel van, dat het er in één spraaklawine uit moest, enthousiast en telkens onderbroken als ze foto’s uit het Wiegman-archief vertoonde en een van de aanwezige Wiegmannen vertelde wie er op de foto’s staan. Het zorgde in de vergaderzaal van de bewonersvereniging Schiedam-Zuid voor een levendige sfeer en het maakte deze Piet Sanderslezing tot een klaterend succes, de indruk achterlatend dat er over die creatieve familie nog veel meer te vertellen valt.

“Dat is ook zo,” zegt Margi Geerlinks, terugkijkend op de zevende editie van de Piet Sanderslezing, jaarlijks georganiseerd door het Cultureel Forum Schiedam. Bij haar voorbereidingen is Margi gestuit op een overvloed aan foto’s, correspondentie en andere documentatie die zich in een aantal bananendozen bevond, decennia lang bijgehouden door Harr Wiegman. “Ik kende Harr en Diet Wiegman al sinds ik mijn galerie aan de Hoogstraat 158 opende, maar door het archief ben ik meer te weten gekomen over hun grootvader Gerard Wiegman en hun vader Doop Wiegman. Ik heb pas ontdekt dat er nog enkele generaties Wiegman in de kunst aan vooraf zijn gegaan. Daar wil ik meer van weten,” zegt Margi. Nu had ze het behalve over Gerard, Doop, Diet en Harr Wiegman ook over de vierde generatie, Mike Redman, filmer, muzikant en ontwerper.