‘KUS’ levert nieuwe lichting Schiedamologen op

Algemeen
Deelnemers aan Ken Uw Stad.
Deelnemers aan Ken Uw Stad. (Foto: PR)

Schiedam heeft er weer 36 experts bij, die in één cursusseizoen ontzettend veel over de stad te weten zijn gekomen. Vijf cursisten werden speciaal in het zonnetje gezet, omdat ze alle vijftien lessen van Ken Uw Stad hebben bijgewoond.

Door Kor Kegel

Burgemeester Cor Lamers reikte donderdag de certificaten uit. De cursisten mogen zich nu Schiedamoloog of Schiedamdeskundige noemen. Burgemeester Lamers kwam zelf met een toetje: een presentatie over de vier ambtsketens van de gemeenten Schiedam en Kethel en Spaland. Gemeentearchivaris Laurens Priester hield een presentatie over de grote razzia in Schiedam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Cursuscoördinator Derk Gelderblom kijkt weer terug op een geslaagd seizoen, het veertiende alweer van Ken Uw Stad (KUS). Ook dit jaar weer verzorgden Schiedammers met veel kennis over specifieke aangelegenheden de lesavonden. Zo sprak gepensioneerd ambtenaar Frans Griffioen over de stedelijke ontwikkeling van Schiedam en kwam oud-burgemeester Reinier Scheeres met een boeiende verhandeling over de Schiedamse molens. Cok Boes ging in op het visserijverleden - want dat heeft Schiedam behalve het jenevertijdperk ook gehad - en oud-gemeenteraadslid en voormalig sportclubvoorzitter Will van Wijk sprak over sport en spel door de eeuwen heen.
Er waren lessen over archeologie, de stadsgeschiedenis, moord en brand, onderwijs, de scheepsbouw en nog veel meer: sociale zaken en maatschappelijk werk, religie en levensbeschouwing en gezondheids- en ouderenzorg. Twee stadswandelingen, een binnen de vesten van de oude stad en een in de Gorzen, een torenbeklimming van de Grote Kerk en een fluisterboottocht maakten ook deel uit van het cursusprogramma.