Alsnog wereldpremière in de Westvestkerk

Cultuur
De compositie 'Summer Preludes' van Joey Roukens behoort tot de mooiste Nederlandse muziek van deze eeuw.
De compositie 'Summer Preludes' van Joey Roukens behoort tot de mooiste Nederlandse muziek van deze eeuw. (Foto: Westvest90)

Dit concert zou op 23 april al plaatsvinden in de Westvest90-kerk, maar is verzet naar zondag 7 mei om 15.00 uur wegens ziekte van de pianist. Het programma is niet gewijzigd: naast de ‘Summer Preludes’ worden ook werken van Bach, Haydn en Schubert uitgevoerd. Tickets & Info: www.westvest90.nl.

Het belooft een wondermooi concert te worden, een waardige afsluiting van het seizoen van Westvest90. De ‘fluwelen’ pianist Camiel Boomsma brengt zondag de wereldpremière van ‘Summer Preludes’ van de Schiedamse componist Joey Roukens.

Door Kor Kegel

Een deel van de symfonie moet wel tot de mooiste Nederlandse muziek van de eenentwintigste eeuw behoren, schreef muziekrecensent Merlijn Kerkhof in de Volkskrant. Het is de allereerste keer dat de pianocyclus voor publiek wordt uitgevoerd. Camiel Boomsma speelt daarnaast werken van Bach, Haydn en Schubert.

Joey Roukens is in 1982 geboren in Schiedam en doorliep het Stedelijk Gymnasium Schiedam. Hij woonde destijds in Vlaardingen en was in het weekend vaak met vrienden in Schiedam te vinden. Hij ontdekte van vele muziekstijlen te houden, van pop en jazz, volkscultuur, minimal music en klassieke muziek. Hij heeft er behoefte aan om al die muzikale lucht in te ademen.

Hij ging na het gym compositie studeren bij Klaas de Vries aan het Rotterdams Conservatorium en psychologie aan de Universiteit Leiden. Hij kreeg privé pianoles van de begenadigde muziekpedagoog Ton Hartsuiker (1933-2015) die gespecialiseerd was in eigentijdse muziek. Die invloed is te merken aan de composities van Joey Roukens, die gaandeweg tot de grootste componisten van zijn generatie is gaan behoren. Zijn werken worden uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, de New York Philharmonic, het Nieuw Ensemble en Lavinia Meijer. Zijn eerste symfonie werd door NRC Handelsblad en de Volkskrant de hemel in geprezen. Zijn oeuvre omvat orkestwerken, kamermuziek, solo- en ensemblewerken en de opera ‘Mr Finney’. Hij is wars van modernisme en zoekt naar een esthetiek die verschillende stijlen doet harmoniëren. Zijn respect voor het muzikale erfgoed weerhoudt hem niet om ritmische pulsen en eenvoud te vormen tot wat wel genoemd wordt een eclectisch idioom.

En zo komt het dus dat Stichting Westvest90 zonder overdrijving mag spreken van een wereldpremière in de Westvestkerk, zondagmiddag om 15.00 uur. Entree kost € 24,50. ‘Summer Preludes’ laat zich volgens Joey Roukens beluisteren als een dagboek met zonnige dagen, afgewisseld door onstuimige regen en dan weer de stilte van een zomernacht in hét jaargetijde voor rust en bezinning. Het verklaart de reflectieve toon.

Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam. Tickets & Info: www.westvest90.nl