Expositie Anne Wenzel in Stedelijk Museum Schiedam en Boksschool De Jong

Nieuws
Sculptuur van Anne Wenzel in boksschool De Jong, Schiedam.
Sculptuur van Anne Wenzel in boksschool De Jong, Schiedam. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Het Stedelijk Museum Schiedam en Boksschool De Jong presenteren gezamenlijk de indrukwekkende tentoonstelling “Carte Blanche (Fuck The Dictator)” van beeldend kunstenaar Anne Wenzel. Deze bijzondere expositie is het resultaat van een opmerkelijke gebeurtenis die plaatsvond op 14 september 2019, toen Wenzel de uitdaging aanging om voormalig museumdirecteur Deirdre Carasso te verslaan in een bokswedstrijd.

Met haar overwinning won Wenzel de mogelijkheid om carte blanche te krijgen in het museum, wat nu werkelijkheid wordt onder leiding van huidig museumdirecteur Anne de Haij. De tentoonstelling is te bewonderen op beide locaties van 8 juli 2023 tot en met 14 januari 2024.De bokswedstrijd tussen Wenzel en Carasso was een uniek evenement dat de kunstenaar de kans bood om haar eigen strijd symbolisch uit te beelden.
Hoewel Wenzel geen ervaring had met boksen, zag ze deze uitdaging als een mogelijkheid om haar positie als kunstenaar te versterken. De overwinning gaf haar de vrijheid om de volledige ruimte van vier zalen in het museum te gebruiken voor haar artistieke expressie. “Carte Blanche (Fuck The Dictator)” is dan ook geen traditionele tentoonstelling, maar eerder een case study waarin Wenzel de rol van de kunstenaar en de autonomie van kunst onderzoekt, samen met gastcurator Selen Ansen.
De tentoonstelling ademt strijd, protest en gedrevenheid. Wenzel slaat een brug tussen de werelden van kunst en politiek engagement. Bij het museum zal de installatie “Under Construction” het voorplein bezetten als een barricade van vlaggen en protestborden. Eenmaal binnen worden bezoekers geconfronteerd met de ruimtevullende installatie “House of Fools”, waarin historische figuren zoals Jan Pieterszoon Coen, Johan Maurits, Koning Leopold II van België en Christoffel Columbus in wankelende posities verkeren.

Deze figuren zijn symbolisch verminkt en uiteengevallen, als slachtoffers van een hedendaagse beeldenstorm. De keramische reliëfs in dezelfde ruimte tonen scènes van geweld en strijd, gebaseerd op afbeeldingen van opstanden, demonstraties en staatsgeweld.
Naast de tentoonstelling in het museum heeft Wenzel ook een sterke band opgebouwd met Boksschool De Jong. Ter voorbereiding op de bokswedstrijd heeft ze er acht maanden intensief getraind. Als eerbetoon aan deze bijzondere samenwerking heeft Wenzel een kunstwerk geschonken aan de boksschool, dat permanent boven de boksring is geplaatst. Het beeld, dat lijkt op een combinatie van een beschermheilige en een boksster, zal als een symbool van bescherming over de boksschool waken.
De tentoonstelling “Carte Blanche (Fuck The Dictator)” wordt op 8 juli geopend met speciaal gebrouwen bieren en een spectaculair optreden van Noire Antidote. In het najaar wordt er een kalender uitgebracht als een samenwerkingsproject tussen Wenzel, modeontwerper Nada van Dalen en Boksschool De Jong.

Bovendien verschijnt in november de publicatie “Carte Blanche (Fuck The Dictator)” bij nai010 uitgevers, waarin het onderzoekstraject van Wenzel wordt toegelicht.
Anne Wenzel, geboren in Duitsland en woonachtig en werkzaam in Nederland, staat bekend om haar monumentale keramische beelden en installaties die zowel nationaal als internationaal worden tentoongesteld.

Naast haar artistieke werk zet Wenzel zich actief in voor een betere positie van beeldend kunstenaars. Ze neemt deel aan verschillende besturen en adviesorganen, waaronder de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars (BBK). Boksschool De Jong, opgericht door voormalig bokskampioen Kees de Jong, is een bekende boksschool die sport en discipline combineert om jongeren en volwassenen te begeleiden naar een gezonde levensstijl. De samenwerking tussen beide instellingen creëert een unieke en intrigerende ervaring voor bezoekers.