Vlaardinger van de Week Atie Keizerwaard: ‘De creativiteit borrelt in mijn hoofd’

Algemeen
Iedereen kan schilderen, daarvan is Atie Keizerwaard overtuigd. Ik zie dat bij mijn cursussen en workshops. Cursisten die nog geen penseel kunnen vasthouden, vertrekken met een prachtig kunstwerk dat zij thuis met plezier ophangen. Dan is mijn missie geslaagd en geniet ik.
Iedereen kan schilderen, daarvan is Atie Keizerwaard overtuigd. Ik zie dat bij mijn cursussen en workshops. Cursisten die nog geen penseel kunnen vasthouden, vertrekken met een prachtig kunstwerk dat zij thuis met plezier ophangen. Dan is mijn missie geslaagd en geniet ik." (Foto: Peter Spek) (Foto: )

Met haar verhuizing van Kade40 naar het creatieve verzamelgebouw OOAK aan de Koningin Wilhelminahaven kan de Vlaardingse schilderes Atie Keizerwaard haar vleugels verder gaan uitslaan. De schilderijen van Atie Keizerwaard zijn zeer divers. Abstracten, portretten, landschappen en dikke dames schilderijen wisselen elkaar regelmatig af. De werken van de Vlaardingse hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal kleurrijk zijn. Haar creatieve drang werd de laatste jaren beperkt door een gebrek aan voldoende atelierruimte, maar in OOAK kan zij weer volop aan het werk gaan.

Door Peter Spek

Waar ben je geboren?

“Ik ben geboren in Vlaardingen in een klein ziekenhuis aan de Billitonlaan. Daarna vertrok ik met mijn ouders naar Maassluis om na tien jaar terug te komen in de haringstad. Na een tijd in de Sweelinckstraat woon ik nu met plezier in de Holy. Ik wil voor geen goud meer weg.”

Een echte Vlaardingse dus?

“Ik voel mij inderdaad een echte Vlaardingse. Weet alles in de stad te vinden en heb mijn sociale netwerk daar opgebouwd. Door mijn schilderscursussen leer ik veel mensen kennen, als echte Vlaardingse spel ik Groot Vlaardingen wekelijks van voor naar achteren. Ik wil niets missen. Vlaardingen vind ik een fijne stad.”

Ben je trots op Vlaardingen?

“Dat ben ik wel, maar ik zie ook dat er dingen beter kunnen, bijvoorbeeld de leegstand in het centrum aanpakken. Daar stoor ik mij aan. De gemeente zou er meer energie in moeten steken.”

Wat is het mooiste plekje?

“Dat is de Broekpolder. Naast mijn creatieve bezigheden ontspan ik in de Broekpolder met hardlopen. Kan ik even mijn hoofd leegmaken. Bijna dagelijks ben ik daar te vinden, het hardlopen is ook gezond voor mijn lijf en leden.”

Waar kennen we je van?

“Voordat ik echt met schilderen begon had ik een pannenkoekrestaurant op de Hoogstraat. Daar kostte te veel tijd. Thuis werd in de avonduren verwaarloosd en dat wilde ik niet.”

Hoe begon je met schilderen?

Al op de basisschool tekende ik veel en toen later een vriendin ging schilderen ben ik meegegaan. Een nieuwe wereld ging open, de creativiteit barstte in mij los. Mijn ondernemingsdrift heb ik in mijn schilderscursussen en workshops ook kunnen uitleven.”

Wat maakt schilderen leuk?

“Ik kan mij helemaal inleven in een schilderij en de tijd vergeten. Net als bij het hardlopen maak ik mijn hoofd leeg.”

Kan iedereen schilderen?

“Daar ben ik van overtuigd, zeker met wat hulp kunnen er fraaie werken op het doek komen. Ik zie dat bij mijn cursussen en workshops. Cursisten die nog geen penseel kunnen vasthouden, vertrekken met een prachtig kunstwerk dat zij thuis met plezier ophangen. Dan is mijn missie geslaagd en geniet ik.”

Schilder je alleen hier?

“Twee keer per jaar vertrek ik met een groep cursisten naar Spanje om in de zon te schilderen in een ontspannen sfeer en dat levert veel creativiteit op, bij mij maar ook bij de cursisten, waarbij wij naast het schilderen ook de nodige ontspanning opdoen met yoga, zwemmen en toeristische plekjes bezoeken. Een unieke ervaring is dat.”

Wat doe je verder?

“In verpleeghuis Drieën-Huysen geef bewoners schilderles. Dat doe ik graag voor deze vaak kwetsbare en eenzame mensen.”

Blij met je nieuwe atelier?

“Een eigen plekje heb ik altijd al gewild, maar om een geschikte locatie vinden is moeilijk. Nu in OOAK, in een creatieve omgeving, verheug ik mij op mijn toekomst en wil ik weer meer zelf schilderen. Het borrelt al in mijn hoofd om nieuwe creatieve wegen in te slaan.”

Het ondernemen zat Atie Keizerwaard als jong in het bloed onder andere door het exploiteren van een pannenkoekhuis op de Hoogstraat.