Thalita apetrots op taptoe voor Kika

Algemeen

VLAARDINGEN –  Ze zijn apetrots, de muzikanten van de Vlaardingse showbrassband Thalita. Op zaterdag 3 februari treedt het muziekkorps op in Gorinchem, tijdens een taptoe die in het teken zal staan voor Kika. “Niet alleen het goede doel spreekt ons aan, maar ook het feit, dat wij louter staan tussen Nederlandse top bands en dat is een hele eer”, zegt Arjo Boerdam van Thalita.

“Drumfanfares, militaire korpsen, een jeugdkorps, een brassband, guards en acrobatiek vormen de ingrediënten voor een sterk gevarieerd programma op die avond, waar van wij als Vlaardings korps deel mogen uitmaken”, zegt Arjo Boerdam trots. Het affiche voor die avond is niet mis. “Maar liefst elf optredens staan er gepland in de Easyfairs Evenementenhal in Gorinchem.” In actie komen naast Thalita Drum- en Showband Adest Musica uit Sassenheim, Rijnmondband en Jeugd Rijnmondband uit Schiedam, Show- & Marchingband Amigo uit Leiden, The Band Of Liberation & Pipes uit Leiden, Drumfanfare Laurentius uit Voorschoten, Showkorps Wilhelmus uit Sliedrecht, Jubal Winterguard uit Dordrecht, The Jolly Jumpers uit Kampen, en last but not least het traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers. “Aan het eind van de taptoe vindt er nog een spectaculaire finale plaats met alle deelnemende korpsen, dat zal een imposant gezicht zijn en een muzikale happening”, blikt Arjo Boerdam alvast vooruit. De taptoe voor Kika is niet nieuw. Acht jaar geleden werd de laatste editie gehouden, maar is nu weer in volle glorie terug op het programma. “Wij kunnen zo’n steuntje in de rug wel gebruiken voor ons korps”, gaat Arjo Boerdam verder. De belangstelling voor het spelen in een muziekkorps is tanende en niet alleen bij Thalita maar bij meer korpsen in Vlaardingen en omgeving. “Hadden wij in onze glorie jaren nog vijftig leden, dat aantal is inmiddels teruggelopen naar dertig, maar het grootste probleem is het vinden van voldoende slagwerkers voor ons korps”, schets hij de situatie. Arjo Boerdam zegde zijn positie als tamboer maître bij bij Thalita op om als slagwerker op de grote trom te gaan spelen. “Een muziekkorps zonder slagwerkers is onmogelijk. De grote trom bepaalt het ritme en is onmisbaar.”
De Vlaardinger hoopt met dit eervolle optreden in Gorinchem met zijn muziekkorps weer een beetje in de schijnwerpers te komen staan en muzikanten die mogelijk nog twijfelen om de stap naar een muziekkorps te maken, te overwinnen. Arjo Boerdam speelt zelf al dertig jaar bij Thalita. De Vlaardinger is opgegroeid met muziek.
Als negenjarig jongetje maakte hij als lid van de Ravo-band, een muziekkorps van de scouting, zijn debuut.