Waterpoort omarmd door ondernemers

Algemeen
Burgemeester Bas Eenhoorn kon met een scheepsdoop, de nieuwe faciliteiten van Waterpoort, als geopend beschouwen. Foto: Peter Spek
Burgemeester Bas Eenhoorn kon met een scheepsdoop, de nieuwe faciliteiten van Waterpoort, als geopend beschouwen. Foto: Peter Spek (Foto: )

Waterpoort aan de Vlaardingse Vaart krijgt steeds meer allure. Afgelopen vrijdagmiddag verrichtte burgemeester Bas Eenhoorn symbolisch een scheepsdoop door een fles gevuld met het Vlaardingse Vulcaan bier stuk te slaan op een oude Pepermolen met daaraan gekoppeld een 10 foot container, bestemd als werkplaats voor de klussenclub en opbergplaats voor de mobiele tillift voor mensen met een beperking.

VLAARDINGEN – Maar belangrijker was het feit, dat de voorzieningen aan de Vlaardingse Vaart tot stand zijn gekomen door de meestal belangeloze medewerking van Vlaardingse ondernemers en een leger vrijwilligers. “En daar ben ik trots op, dat dit in Vlaardingen kan gebeuren”, liet burgemeester Bas Eenhoorn zijn gehoor weten. “Want laten wij eerlijk zijn. Als ik in de stad wordt aangesproken door stadgenoten, dan gaat het meestal over het geruzie in de gemeenteraad en al die andere dingen die niet gaan in de stad, maar wij zien niet dat er ook zaken zijn juist wel goed gaan. Daar moeten wij veel meer naar kijken en zo’n project als de Waterpoort is daarvan een goed voorbeeld. Ondernemers die elkaar vinden en hulp bieden en de vrijwilligers die het werk uitvoeren”, aldus Bas Eenhoorn. Drijvende kracht achter het Waterpoort-project is Olaf Hanno en hij hoorde de lovende woorden van burgemeester Bas Eenhoorn met tevredenheid aan. De directeur van het naastgelegen sportcentrum Polderpoort dook even in de geschiedenis van dit waterproject. “Een idee van watersportman Coert de Heer, die in 2015 met dit project begon met de aanleg van een steiger voor het afvaren en aanmeren van sloepen, nadat het graven van een watersporthaven niet was gelukt op deze locatie.” De komst van de Theodora, een authentiek vrachtschip, dat moest gaan dienen als informatiecentrum, zette Waterpoort op de kaart. Het vrachtschip moest uit Friesland komen en in drie dagen tijd werd de Theodora naar Vlaardingen gevaren, maar de laatste kilometers zorgde voor de nodige publiciteit, omdat het schip niet onder de laatste bruggen aan de Vlaardingse Vaart kon doorvaren. “Hoe kon dit opgelost worden was de vraag, maar aan de oproep voor wat lijvige mannen van rond de 100 kilo, werd massaal gehoor gegeven en kon de Theodora haar definitieve ligplaats bereiken aan de Vlaardingse Vaart”, aldus Olaf Hanno. De komst van de Theodora zorgde voor een extra stimulans om het gebied verder in te richten. “Allereerst moest de Theodora ingericht worden als informatiecentrum en daarvoor werd een beroep gedaan op het vrijwilligersbestand van Klik, de vacaturebank van de gemeente Vlaardingen, en dat leverde genoeg vrijwilligers op om aan de slag te gaan.” Inmiddels is de Theodora ingericht als informatiecentrum, varen de elektrische sloepen, is er een schippersclub opgericht met veertig ondernemers en kunnen mensen met een beperking gebruikmaken van een tillift om ook, vanuit een sloep, te genieten van de mooie omgeving van Vlaardingen”, besluit Olaf Hanno.

Peter Spek

Vrijwilligers zorgen voor uitvoering van werkzaamheden