Predicaat Excellente school voor de Van Kampenschool en nieuwkomersschool De Globe

Algemeen
Burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Jacky Silos(links) vieren samen met directeur Daniëlle Clausing(midden) van de Van Kampenschool feest op het schoolplein na het ontvangst nemen van het predicaat Excellente school.
Burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Jacky Silos(links) vieren samen met directeur Daniëlle Clausing(midden) van de Van Kampenschool feest op het schoolplein na het ontvangst nemen van het predicaat Excellente school. (Foto: Peter Spek )

Het basisonderwijs in Vlaardingen floreert. De stad is twee excellente scholen rijker. Het ministerie van Onderwijs gaf het certificaat Excellente school afgelopen maandagmiddag niet alleen aan de Van Kampenschool aan de Paterstraat maar ook aan de nieuwkomersschool De Globe aan de Binnensingel.

DOOR PETER SPEK  

Deze verkiezing is des te opmerkelijker, omdat slechts zestien basisscholen in Nederland dit predicaat kregen, waaronder dus twee Vlaardingse basisscholen, een prestatie van formaat.
Voor de Vlaardingse onderwijswethouder Jacky Silos was dit toch wel een grote verrassing. Zij was samen met burgemeester Bert Wijbenga aanwezig op de Van Kampenschool om dit feestje te vieren, maar was op dat moment nog onwetend van het feit, dat de nieuwkomersschool De Globe ook het certificaat van Excellente school mocht ontvangen. “Wij doen het klaarblijkelijk wat het onderwijs betreft in Vlaardingen erg goed. Twee scholen met dit predicaat, daar ben ik erg blij mee”, was haar eerste reactie, terwijl het feest op de Van Kampenschool onder leiding van directeur Daniëlle Clausing het hoogtepunt bereikte met de komst van de fel blauwe koffer van het ministerie van Onderwijs met daarin het juryrapport.

Loftuitingen

“Nu is het echt waar. Lang hebben wij op dit moment gewacht en daar ben ik erg trots op.” Daniëlle Clausing, pas één jaar directeur op de school aan de Paterstraat in het centrum van de stad, mocht inderdaad trots zijn toen zij het juryrapport onder ogen kreeg.

“Wat ik lees is een bevestiging van onze kwaliteit. Na onze kwalificatie van goed zijn wij ook gegaan voor excellent, een lange en ook intensieve weg, zeker onder de corona-omstandigheden.” Daniëlle Clausing kreeg een kleurtje op haar wangen van de loftuitingen uit het juryrapport. “Ik lees dat de kwaliteit van het geven van het onderwijs op onze school erg goed is. Wij hebben van de veertien onderzochte standaarden tien als goed gewaardeerd. Dit is een hele prestatie van het team”, zegt Daniëlle Clausing, als de felicitaties van leerkrachten en ouders bijna niet zijn bij te houden. Wat maakt de Van Kampenschool zo excellent?

“Op onze school wordt gewerkt volgens een vernieuwend concept, namelijk groepsdoorbroken onderwijs. De leerlingen werken op hun eigen leerlijn en de kernvakken worden gegeven door vakdocenten. Wij hebben drie vakdocenten op school voor rekenen, taal en lezen en daarnaast nog een vakdocent sport, terwijl er veel aandacht is voor leerlingen die wat extra onderwijs moeten hebben omdat zij op hun leerweg wat achter blijven of voor leerlingen die de leerstof makkelijk aankunnen en extra werk krijgen om gemotiveerd te blijven.”

Onderzoek

Om in aanmerking te komen voor de titel Excellente school, vindt er een onderzoek plaats, waarbij zowel de leerlingen, leerkrachten en ouders betrokken worden. “Dit maakt dit predicaat zo waardevol”, zegt Daniëlle Clausing met een brede glimlach. De Van Kampenschool telt drie locaties. “Soms wordt gevraagd of dat wel ideaal is. Ik hoor daar geen klachten over. Wel opmerkingen als de school is kleinschalig, het is met onze ruim vierhonderd leerlingen geen onderwijsfabriek.” Naast de locatie in de Paterstraat met de peuterspeelzaal, kleuters en groep zes en zeven zitten de leerlingen van de groepen drie, vier en vijf in de Willem Pijperstraat. Op de Curacaolaan zit groep 8 en de kinderopvang.