‘s Ochtends om half vijf liep de wekker af om de weekmarkt op te bouwen’

Algemeen
Nu gebruikt Marcel Speyer symbolisch een boomstam om even uit te rusten, na jaren met marktkramen te hebben gesjouwd op de Vlaardingse weekmarkten. Vroeger blonk hij uit tijdens wedstrijden voor de Sterkste man met het sjouwen van boomstammen.
Nu gebruikt Marcel Speyer symbolisch een boomstam om even uit te rusten, na jaren met marktkramen te hebben gesjouwd op de Vlaardingse weekmarkten. Vroeger blonk hij uit tijdens wedstrijden voor de Sterkste man met het sjouwen van boomstammen. (Foto: Peter Spek)

Wie in Vlaardingen heeft in de afgelopen halve eeuw niet aan een marktkraam gestaan van Marcel Speyer op de weekmarkt in het centrum of in de Holy om groenten, fruit, bloemen of kleding te kopen. Maar aan die tijd is een einde gekomen. De inmiddels 55-jarige Marcel Speyer heeft zijn marktkramen verkocht en wil het wat rustiger aan gaan doen. Helemaal loslaten is nog een stap te ver, daarom blijft hij de twee kleine marktjes in het centrum van Maassluis nog voorzien van kramen.

DOOR PETER SPEK

“Het is fysiek een zwaar beroep”, zegt Marcel Speyer. “Zes keer per week liep bij mij elke ochtend de wekker om half vijf af. Dan was het snel aankleden en op weg gaan naar het opbouwen van een weekmarkt en dat zorgt toch voor een flinke fysieke aanslag op je lichaam.” Overigens weet Marcel Speyer niet anders dan hard werken in de ochtenduren. “Ik ben er mee opgegroeid. Mijn opa en later mijn vader zijn daarmee begonnen. Ruim een halve eeuw geleden bestond er in Vlaardingen zoiets als een Marktbond, maar die wilde van de organisatie af. De broer van mijn opa zat in die Marktbond en hij gaf die tip aan mijn opa door of hij daar geen brood in zag.”

Familiebedrijf

“Niet veel later ging mijn vader daar ook werken en ik heb het daarna van hem weer overgenomen. Een echt familiebedrijf dus”, blikt Marcel Speyer nog even terug in het verleden. Aan de weekmarkt op de Broekweg heeft de Vlaardinger de beste herinneringen. “Niet alleen dat het met 220 kramen een van de grootste markten was in deze regio, maar de hele sfeer eromheen was geweldig.”
“Er werd gezamenlijk met de marktkooplieden in café Markant op de Broekweg koffiegedronken. De laatste jaren is het allemaal wat zakelijker geworden.” Ook een hartinfarct en problemen met zijn knie, deden Marcel Speyer nadenken om het toch wat rustiger aan te gaan doen. “In een korte tijd moeten de marktkramen opgebouwd en weer afgebroken worden en dat door weer en wind en dat vraagt veel lichamelijke inspanningen.”

Sterkste man

De Vlaardinger combineerde zijn werk op de weekmarkten in het verleden met het organiseren van wedstrijden voor de sterkste man en vrouw. “Ik deed zelf ook aan die wedstrijden mee en schopte het nog een keer tot de sterkste man van Zuid-Holland. In de strijd om de nationale titel haalde ik de halve finale. Mijn specialiteit was boomstammen tillen.

Dat was ook een mooie tijd samen met de nationaal en internationaal bekende Vlaardingse krachtpatser Ted van der Parre.” Daarnaast organiseerde Marcel Speyer in het verleden jarenlang op Koningsdag op het Veerplein de strijd om de Sterkste man of vrouw van Vlaardingen.

“Dat was heel leuk om te doen en nu ik er over nadenk, misschien wel weer eens leuk om die organisatie van zo’n evenement weer op te pakken. Ik heb daar nu ook weer wat tijd voor.”
Schuift Speyer voor nu de marktkramen aan de kant, de Vlaardinger blijft wel materiaal leveren aan mensen zoals tenten, tafel, stoelen en podia voor het organiseren van evenementen. “Ik kan het toch niet laten om mensen blij te maken met mijn materiaal voor het organiseren van een feestje”, besluit Marcel Speyer opgewerkt.