‘Een schoolplein voor het welzijn van onze leerlingen’

Algemeen
John Massaar(rechts), directeur van het Fonds Schiedam/Vlaardingen opent onder het toeziend oog van de leerlingen, samen met Rick van Dam, lid van de Raad van Bestuur van Lentiz Onderwijsgroep, op sportieve wijze het nieuwe schoolplein van het Geuzencollege in de Holy.
John Massaar(rechts), directeur van het Fonds Schiedam/Vlaardingen opent onder het toeziend oog van de leerlingen, samen met Rick van Dam, lid van de Raad van Bestuur van Lentiz Onderwijsgroep, op sportieve wijze het nieuwe schoolplein van het Geuzencollege in de Holy. (Foto: Peter Spek)

Een schoolplein vol tegels met een hek eromheen is niet meer van deze tijd. “En als ik dan keek naar ons schoolplein, dan zag dat er verder ook erg verwaarloosd uit, geen visitekaartje voor onze school,” zegt Caroline Ritburg, locatie directeur van het Lentiz-Geuzencollege aan de Willem de Zwijgerlaan. Tijd om in actie te komen, vond zij.

DOOR PETER SPEK

“Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of een lid van de Raad van Bestuur van onze Lentiz Onderwijsgroep eens langs wilde komen om te kijken. Rick van Dam nam die uitnodiging aan en na een inspectie vond hij het inderdaad een schoolplein, dat geen reclame was voor zijn organisatie,” zegt Caroline Ritburg afgelopen vrijdagmiddag, bij de opening van het nieuwe schoolplein van het Geuzencollege in de Holy.  

Uitdagend schoolplein

En zij mag trots zijn op het resultaat. Het is uiteindelijk voor de leerlingen een uitdagend schoolplein geworden. “Onze opzet was dat het schoolplein moet voldoen aan een aantal uitgangspunten zoals veiligheid, duurzaamheid, voldoende groen, zitmogelijkheden, een sfeervolle uitstraling en ruimte om les te geven, maar wij zijn nog een stapje verder gegaan, door ook de docenten een plekje te geven waar zij zich even kunnen terugtrekken en een frisse neus kunnen halen, zonder dat zij gestoord worden door de leerlingen. En dat is allemaal in het nieuwe schoolplein verwerkt.” Voor de fysieke ontspanning is er ook ruimte gecreëerd door een voetbalveldje en dat werd op de dag van de opening al flink gebruikt door de leerlingen. Plannen maken is natuurlijk mooi, maar voldoende geld om die plannen daadwerkelijk uit te voeren is natuurlijk even belangrijk. 

De extra wensen moesten gevonden worden in het zoeken naar externe partners

“Wij hebben een bepaald budget beschikbaar gesteld en de extra wensen moesten gevonden worden in het zoeken naar externe partners,” zegt Rick van Dam, lid van de Raad van Bestuur. “En die hebben wij gevonden in het Fonds Schiedam/Vlaardingen en daar zijn wij erg blij mee, waardoor wij die extra wensen konden realiseren.” John Massaar, directeur van het regionale fonds, vond het resultaat erg mooi. “Wij hechten veel waarde aan het welzijn van de leerlingen, waardoor wij geld steken in het opknappen van schoolpleinen. Dat doen wij voornamelijk bij basisscholen, maar voor het Geuzencollege hebben wij een uitzondering gemaakt. Dit is het eerste schoolplein voor een school in het voortgezet onderwijs,” aldus John Massaar. De leerlingen hebben ook een advies kunnen geven voor de inrichting van het schoolplein via de leerlingenraad en zij krijgen een belangrijke taak in het onderhoud. Verder is het de bedoeling, dat het schoolplein ook een wijkfunctie krijgt voor de jeugd uit de omgeving.

Duurzaamheid

“In het kader van de duurzaamheid, wordt het regenwater opgevangen in regentonnen en gebruikt voor het besproeien van de planten. Dat is een taak van de leerlingen,” zegt Caroline Ritburg nog als zij symbolisch het plein opent met de uitnodiging aan Rick van Dam en John Massaar om op het voetbalveld de eerste bal te schieten. Aan sportiviteit geen gebrek op de school in de Holy. Rond het schoolplein werd meteen een sponsorloop gehouden, waarvan de opbrengst bestemd was voor War Child. “Alle kinderen hebben recht om te spelen, te leren en in vrede op te groeien, maar bij veel kinderen ontbreekt dit nog, daarom deze sponsorloop om dat besef bij te brengen.” Op de dag van de opening van het schoolplein kon een bedrag aan War Child overgemaakt worden van drieduizend euro.