‘Fietsen heeft een positieve invloed op je humeur’

Algemeen
Het kunnen fietsen is voor iedereen belangrijk, ook als je het door omstandigheden niet meer zelf kan doen is er in Vlaardingen BlijFietsen.
Het kunnen fietsen is voor iedereen belangrijk, ook als je het door omstandigheden niet meer zelf kan doen is er in Vlaardingen BlijFietsen. (Foto: UWM/PS)

Fietsen, met of zonder ondersteuning, wordt steeds populairder. Fietsen is gezond voor iedereen. Je voelt de wind door de haren, en soms de spetters van de regen: kortom je leeft en bent weer in de buitenlucht. Maar wanneer het niet mogelijk is om zelf te fietsen, is er in Vlaardingen BlijFietsen van Anne Kuipers.

DOOR PETER SPEK

“Helaas kunnen veel ouderen niet meer zelfstandig fietsen, maar in onze huidige maatschappij is de techniek ons ter wille. Mooie aangepaste fietsen, zoals de driepersoons Riksja, waarin mensen samen gereden kunnen worden en de Duo die de mogelijkheid biedt om wel óf niet mee te fietsen”, zegt Anne Kuipers.

“Wij hebben vrijwilligers die als piloot fietsen en het zo mogelijk maken om mee te gaan naar die plekken die Vlaardingen rijk is. Wij fietsen door heel Vlaardingen, soms naar plekken waar de Vlaardingers vroeger gewoond hebben en nog even herinneringen kunnen ophalen. Soms naar plekken die een historische of culturele waarde hebben, zoals de Grote Kerk op de Markt in het centrum, de touwbaan en het museum of langs het water en het Oranjepark, of even stoppen op het strand aan het einde van de Oosthavenkade.

Veel belangstelling is er ook voor de molen Aeolus op de Kortedijk en de Broekpolder wordt natuurlijk niet overgeslagen,” aldus Anne Kuipers. Maar er zit nog veel meer achter om even op de fiets te stappen of je te laten rijden door medewerkers van BlijFietsen. “Het fietsen is niet alleen gezond voor lijf en leden. Samen fietsen, verhalen vertellen of luisteren houdt je ook geestelijk alert. Herinneringen als je door de oude stad rijdt zijn rijk en ontlokken vaak weer hele nieuwe, bijna vergeten, verhalen, ”weet Anne Kuipers uit ervaring.
“Je kunt ook genieten van de stilte in de natuur en je eigen gedachten de vrije loop laten. De nieuwe ontmoetingen en contacten tussen de verschillende generaties, maar ook leeftijdsgenoten, zijn inspirerend en houden je fris en hebben vaak een positieve invloed op je humeur of ze halen je even uit de sleur van alledag. Dit geldt overigens niet alleen voor de mensen die gereden worden, maar ook voor de vrijwilligers die rijden. Het genieten van het fietsen is wederzijds.” Anne Kuipers hoort ook vaak na afloop van een fietstocht van de deelnemers positieve berichten.
”Ik had eigenlijk geen zin om te fietsen, maar wat ben ik blij dat ik meegegaan ben. Het fietsen is een verrijking in het bestaan. Het brengt afwisseling en fleur. En met een glimlach en een vrolijk gezicht wordt er altijd van elkaar afscheid genomen.” Inmiddels rijdt BlijFietsen samen met meerdere instellingen in Vlaardingen, zoals voor de Bovenkamer voor mensen met dementie, voor de Zorghavengroep en voor veel individuele Vlaardingen. “Verder verzorgen wij als BlijFietsen fietslessen aan Vlaardingers die niet durven, balansstoringen hebben en mensen die bang zijn, nadat zij bijvoorbeeld een keer gevallen zijn. Dit geldt voor jong en oud,” laat Anne Kuipers weten.

“Aan ons wordt gevraagd om nieuwkomers in Vlaardingen te leren fietsen, door moeders, die zelf niet kunnen fietsen, omdat zij het nooit geleerd hebben, maar zo graag met hun kinderen mee willen fietsen, zijn projecten die wij met veel plezier organiseren.” Meer informatie over deze fietsprojecten: www.blijfietsen.com.