Het kunnen fietsen is voor iedereen belangrijk, ook als je het door omstandigheden niet meer zelf kan doen is er in Vlaardingen BlijFietsen.
Het kunnen fietsen is voor iedereen belangrijk, ook als je het door omstandigheden niet meer zelf kan doen is er in Vlaardingen BlijFietsen. (Foto: UWM/PS)

‘Fietsen heeft een positieve invloed op je humeur’

Algemeen

Fietsen, met of zonder ondersteuning, wordt steeds populairder. Fietsen is gezond voor iedereen. Je voelt de wind door de haren, en soms de spetters van de regen: kortom je leeft en bent weer in de buitenlucht. Maar wanneer het niet mogelijk is om zelf te fietsen, is er in Vlaardingen BlijFietsen van Anne Kuipers.

DOOR PETER SPEK

“Helaas kunnen veel ouderen niet meer zelfstandig fietsen, maar in onze huidige maatschappij is de techniek ons ter wille. Mooie aangepaste fietsen, zoals de driepersoons Riksja, waarin mensen samen gereden kunnen worden en de Duo die de mogelijkheid biedt om wel óf niet mee te fietsen”, zegt Anne Kuipers.

“Wij hebben vrijwilligers die als piloot fietsen en het zo mogelijk maken om mee te gaan naar die plekken die Vlaardingen rijk is. Wij fietsen door heel Vlaardingen, soms naar plekken waar de Vlaardingers vroeger gewoond hebben en nog even herinneringen kunnen ophalen. Soms naar plekken die een historische of culturele waarde hebben, zoals de Grote Kerk op de Markt in het centrum, de touwbaan en het museum of langs het water en het Oranjepark, of even stoppen op het strand aan het einde van de Oosthavenkade.

Veel belangstelling is er ook voor de molen Aeolus op de Kortedijk en de Broekpolder wordt natuurlijk niet overgeslagen,” aldus Anne Kuipers. Maar er zit nog veel meer achter om even op de fiets te stappen of je te laten rijden door medewerkers van BlijFietsen. “Het fietsen is niet alleen gezond voor lijf en leden. Samen fietsen, verhalen vertellen of luisteren houdt je ook geestelijk alert. Herinneringen als je door de oude stad rijdt zijn rijk en ontlokken vaak weer hele nieuwe, bijna vergeten, verhalen, ”weet Anne Kuipers uit ervaring.
“Je kunt ook genieten van de stilte in de natuur en je eigen gedachten de vrije loop laten. De nieuwe ontmoetingen en contacten tussen de verschillende generaties, maar ook leeftijdsgenoten, zijn inspirerend en houden je fris en hebben vaak een positieve invloed op je humeur of ze halen je even uit de sleur van alledag. Dit geldt overigens niet alleen voor de mensen die gereden worden, maar ook voor de vrijwilligers die rijden. Het genieten van het fietsen is wederzijds.” Anne Kuipers hoort ook vaak na afloop van een fietstocht van de deelnemers positieve berichten.
”Ik had eigenlijk geen zin om te fietsen, maar wat ben ik blij dat ik meegegaan ben. Het fietsen is een verrijking in het bestaan. Het brengt afwisseling en fleur. En met een glimlach en een vrolijk gezicht wordt er altijd van elkaar afscheid genomen.” Inmiddels rijdt BlijFietsen samen met meerdere instellingen in Vlaardingen, zoals voor de Bovenkamer voor mensen met dementie, voor de Zorghavengroep en voor veel individuele Vlaardingen. “Verder verzorgen wij als BlijFietsen fietslessen aan Vlaardingers die niet durven, balansstoringen hebben en mensen die bang zijn, nadat zij bijvoorbeeld een keer gevallen zijn. Dit geldt voor jong en oud,” laat Anne Kuipers weten.

“Aan ons wordt gevraagd om nieuwkomers in Vlaardingen te leren fietsen, door moeders, die zelf niet kunnen fietsen, omdat zij het nooit geleerd hebben, maar zo graag met hun kinderen mee willen fietsen, zijn projecten die wij met veel plezier organiseren.” Meer informatie over deze fietsprojecten: www.blijfietsen.com.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Van Aerssenstraat krijgt de post weer, maar waar blijft de niet bezorgde? Algemeen 28 jun, 14:40
Afbeelding
Vlaardingse Nieke komt met tweede single: ‘Leef je leven’ Algemeen 28 jun, 14:32
Afbeelding
CWO trots op zijn jeugd Algemeen 28 jun, 07:47
Afbeelding
Veel tranen van verdriet vloeiden rijkelijk voor Zara aan de Holysingel Algemeen 27 jun, 15:19
Afbeelding
VFC/za gaat voluit voor de dubbel Algemeen 27 jun, 14:23
Afbeelding
Finaledag Vlaardings kampioenschap Algemeen 27 jun, 12:34
Afbeelding
Fotoserie van het Haring en Bierfestival Algemeen 27 jun, 08:59
Afbeelding
Zwaluwen wil weer eens Cup winnen Algemeen 27 jun, 08:54
Afbeelding
Burenraad Shell steunt de VoorleesExpress Algemeen 26 jun, 12:34
Afbeelding
Steun voor reconstructie van overtoom Algemeen 25 jun, 12:29
Afbeelding
Genieten van het Varend Corso in Vlaardingen Algemeen 25 jun, 09:48
Afbeelding
Agenda voor Vlaardingen Algemeen 24 jun, 13:13
Afbeelding
Boekenmarkt Windwijzer nu ook op zaterdagochtend geopend Algemeen 24 jun, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief