Deltasport: hoe moet het nu verder?

Algemeen
Deltasport hield zich in de slotwedstrijd van de competitie tegen Binnenmaas één helft staande, maar kon degradatie niet voorkomen. (foto: UWM/gsv)
Deltasport hield zich in de slotwedstrijd van de competitie tegen Binnenmaas één helft staande, maar kon degradatie niet voorkomen. (foto: UWM/gsv) (Foto: )

Natuurlijk is het een samenloop van omstandigheden. Juist in de week, dat Deltasport met degradatie naar de derde klasse een dieptepunt in het historie beleeft, begon de herbouw van het in maart 2019 tot tweemaal toe in brand gevlogen clubhuis. De gevolgen van dat drama zijn over enkele maanden de wereld uit, het beklimmen van de voetballadder neemt zeker en vast meer tijd in beslag.

Door GERARD S. VERVER

Het was dit seizoen voor trainer Ton Pattinama en zijn staf vechten tegen de bierkaai. Zo af en toe sprokkelden zijn manschappen puntjes. Verder dan tien, waarvan er vijf in de eerste drie wedstrijden bij elkaar gespeeld waren, kwamen de rood-zwarten echter niet. Sterker nog: sinds half maart werd niet één van de veertien wedstrijden gewonnen. Bovendien zag de trainer de ene na de andere sterkhouder, voor zover je daarover binnen een kwakkelde ploeg kunt spreken, naar de ziekenboeg verdwijnen, gedemotiveerd afhaken of met vakantie gaan. Na het dramatische verlies bij mededegradatiekandidaat Rozenburg gaf hij zijn frustratie vorm met “als spelers zich niet druk maken, waarom zou ik het dan doen.”

Pattinama heeft door ambitie gedreven en door sponsors mogelijk gemaakte mooie tijden meegemaakt. Bracht de ploeg vanuit de derde klasse binnen vijf jaar via twee kampioenschappen naar de eerste klasse, werd een aantal jaren achtereen Vlaardings kampioen en kijkt met trots terug op de bekerwinst tegen het Willem II van (toen) Jurgen Streppel. 

Terug bij af

Nu is de club terug bij af en begint hij als trainer aan zijn laatste seizoen als regisseur om daarna verder te gaan als technisch directeur. Die rol vervult hij overigens nu ook al. Een inventarisatie leert, dat “zes, zeven spelers ook komend seizoen blijven. Anderen hebben zelf eieren voor hun geld gekozen of van mij de hint gekregen, dat ik ze niet meer nodig heb.” Hij is nu druk bezig met het formeren van een nieuwe, wel collectief bevlogen groep. “Dat gaat lukken”, geeft hij aan. “Het wordt een selectie van 20 tot 25 spelers’. Namen wil hij echter nog niet noemen. “Eerst maar eens zien, dat alle overschrijvingen (de termijn sluit woensdagavond 15 juni, red.) rondkomen.” 

“Het is zuur wat ons is overkomen”, kijkt hij nog even terug. “Maar laat ik reëel zijn: Dit zag je aankomen. We hebben enkele goede resultaten neergezet, maar als je later zelfs de laatste kansen op overleven verspeelt door van de andere degradatiekandidaten te verliezen, moet je op de blaren zitten.”