Een strak financieel plan moet het elan in de stad terugbrengen

Algemeen
Financieel wethouder Bart Bikkers ziet voldoende uitdagingen om Vlaardingen weer uitstraling te geven.
Financieel wethouder Bart Bikkers ziet voldoende uitdagingen om Vlaardingen weer uitstraling te geven. (Foto: Peter Spek)

Met een strak, maar veilig financieel plan wil wethouder Bart Bikkers het elan in de stad terugbrengen. “En dat is hard nodig. Er is in de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad te veel op de man gespeeld en minder op de inhoud. En dat moet veranderen,” zegt de wethouder van financiën openhartig.

Door Peter Spek

Het was wel even knipperen met de ogen, toen het college twee weken geleden de jaarrekening over het jaar 2021 presenteerde met daarin opgenomen een voordeel van ruim 24 miljoen euro. Nog niet zolang geleden stond Vlaardingen onder financieel toezicht van de Provincie. “Ik kan mij voorstellen, dat dit vragen kan oproepen, maar een groot deel van dit resultaat is ontstaan door incidentele meevallers, deels veroorzaakt door de coronapandemie, ons strikt houden aan de opdrachten die meegegeven zijn in het herstelplan en door het feit dat wij minder hebben uitgegeven aan personele kosten. Het blijft ook bij ons moeilijk in deze krappe arbeidsmarkt om personeel te vinden.”

Bart Bikkers is blij dat hij dit financiële resultaat kan presenteren. “Die 24 miljoen euro gaan wij niet meteen op souperen, nee, bijna 23 miljoen euro gaat naar onze spaarpot om die aan te vullen tot ruim 45 miljoen euro om eventuele tegenvallers in de toekomst te kunnen opvangen. Onze risico analyse geeft aan dat mocht het mis gaan, wij ruim 37 miljoen nodig hebben om dat op te vangen. Die ruime algemene reserve zorgt ervoor dat de druk om snel bij tegenvallers structurele oplossingen te zoeken niet zo acuut is en dat geeft een veilig gevoel.” Voor Vlaardingen is het belangrijk dat er op diverse terreinen geïnvesteerd gaat worden. “En dat kan via onze stadsprogramma’s, een nieuw fenomeen, die worden uitgewerkt tot uitvoeringsprogramma’s. Binnen het afgesloten coalitieakkoord hebben wij daar afspraken overgemaakt.”

Maar er blijven natuurlijk onzekerheden. “Met name de uitkeringen vanuit het Rijk geven een onzekere factor, maar ook de kosten voor de jeugdzorg en de uitvoering van het financieel herstelplan, maar ik heb goede hoop, dat wij dat kunnen opvangen,” zegt Bart Bikkers. Belangrijk is dat er geïnvesteerd gaat worden in de stad en daar zijn wij hard mee bezig. Het centrum moet weer een plaats worden waar de Vlaardinger zich thuis gaan voelen met woningen en winkels, de Westwijk, met al haar problemen, moet weer leefbaar gemaakt worden. De rivierzone moet onze parel worden voor de toekomst.”