Britt Planken vond dat Vlaardingen een eigen scheurkalender moest hebben en besloot 'm zelf te maken voor 2023.
Britt Planken vond dat Vlaardingen een eigen scheurkalender moest hebben en besloot 'm zelf te maken voor 2023. (Foto: Crystal van der Lugt)

Vlaardingse scheurkalender om Vlaardingen te vieren

Algemeen

Een scheurkalender over Vlaardingen, vol met grappige feitjes en wetenswaardigheden? Britt Planken, of moeten we zeggen Dappere Britt, kwam met het idee en ontwikkelde een concept voor een scheurkalender, doordrenkt met een Vlaardings sausje. Het is tevens een bijdrage aan het feestjaar in 2023, als we 750 jaar stadsrechten vieren.

Door Bart van der Linden

Wie de goedlachse Vlaardingse een beetje kent, weet dat ze altijd druk is met allerlei leuke projecten. Dit doet ze niet alleen maar omdat het haar werk is als ondernemer, maar óók om Vlaardingen op de kaart te zetten. “Ik ben met Dappere Britt al zes jaar bezig met het promoten van Vlaardingen”, vertelt ze in haar kantoortje, waar het een vrolijke chaos is vol papieren, posters en boeken.
Ze pakt een dikke ordner erbij met haar plannen voor de scheurkalender. Alles is keurig gerangschikt, compleet met een lijstje met items die terug moeten komen in de kalender. “Al kan daar wel nog in geschrapt gaan worden”, zegt ze. Zo zien we bijvoorbeeld strips staan (“Ik heb tekenaar Johan van Genderen ingehuurd”), maar ook geschiedenis, gedichten, kunst en een heuse Vlaardingse bucket-list. “Dat zijn dingen die je eens gedaan moet hebben in Vlaardingen.” Ook het Vlaardings dialect komt er in voor. “Dat vind ik zelf heel grappig. Dat zijn Vlaardingse woorden met een uitleg. Ken je Daaps? Nee? Mijn moeder zei vroeger altijd: ben je Daaps? Het betekent gestoord of gek.”

De stad wordt gemaakt door de mensen die er wonen

Onconventioneel, kleurrijk en een tikkeltje chaotisch, het typeert de schrijver, dromer, verteller, maar met altijd vol inzet voor ‘haar’ Vlaardingen. Met haar bedrijf richt ze zich op contentmarketing en daar ligt ook haar hart. De scheurkalender is daarbij bij uitstek een mooi cadeau voor de stad. “Ik vond Vlaardingen vroeger altijd gaar, maar nu bedenk ik toffe initiatieven vanuit trots”, vertelt ze. “Die omslag kwam er toen ik mijn eerste artikel voor Groot Vlaardingen schreef en merkte dat ik het gaaf vond om verhalen op te halen bij de mensen. Ik wil die trots aanwakkeren. En trots kost niks hè?”
De dikte van de ordner toont aan dat het project al een tijdje loopt. Britt: “Ik ben er samen met mijn moeder nu een jaar mee bezig. We ontwerpen en verzamelen alles zelf en hebben er al vele uren werk ingestopt. Eerder hebben we besloten het een jaar uit te stellen, wat achteraf een goede beslissing is geweest. Nu valt het mooi samen met het feestjaar 2023.” Over de inhoud van de kalender is ze helder. “Het doel is om mensen leuke feitjes te geven over Vlaardingen. Daarom doe ik bij deze een oproep aan de Vlaardingers om met feitjes en anekdotes te komen. Dus met leuke weetjes die bijna niemand kent. Maar er mogen aan de andere kant ook moppen in, die uiteraard wel een link moeten hebben met Vlaardingen.”
De scheurkalender wordt via haar website verkocht en in beperkte oplage uitgebracht. “Ik raad aan om er snel een te reserveren via www.vlaardingenscheurkalender.nl, want als bedrijven en andere organisaties de kalender in hun kerstpakket doen of als relatiegeschenk geven, gaat het natuurlijk hard.” Ze verklapt verder dat ze later dit jaar nog met een truienlijn over Vlaardingen wil komen.
Maar eerst dus de scheurkalender op de markt brengen, vol gekke, boeiende en humoristische feitjes. Iets bijdragen aan Vlaardingen, Britt doet het vanuit passie en enthousiasme. En gewoon om het ‘Vlaardingen gevoel te vieren’. “Ik wil kleine dingen bijzonder maken. Want de stad wordt gemaakt door de mensen die er wonen”, besluit Dappere Britt.

Voor tips voor de Vlaardingse scheurkalender: vertel@dapperebritt.nl.Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Column: Zara Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Juf Ria van basisschool Avonturijn gaat met pensioen Algemeen gisteren
Afbeelding
Open dag bij Odensehuis de Bovenkamer voor nieuwe deelnemers Algemeen gisteren
Afbeelding
Met je matties in een limousine je diploma ophalen Algemeen gisteren
Afbeelding
Tiemen Noordam met vrienden verder Algemeen 4 jul, 14:23
Afbeelding
Weekendwerkzaamheden op- en afrit A20 Algemeen 4 jul, 12:55
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 4 jul, 12:34
Afbeelding
VFC overleeft stormloop Zwaluwen Algemeen 4 jul, 10:12
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:47
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:08
Afbeelding
Foto van de week Algemeen 3 jul, 12:34
Afbeelding
Gewonde na steekpartij Fultonstraat Vlaardingen Algemeen 3 jul, 06:02
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief