Ride for Parkinson een nieuwe, flinke uitdaging voor Jan van Hasselt

Algemeen
Jan van Hasselt met zijn dochter Lotte, die met familie en vrienden in het Limburgse Heuvellandschap geld bijeen gaan fietsen voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson.
Jan van Hasselt met zijn dochter Lotte, die met familie en vrienden in het Limburgse Heuvellandschap geld bijeen gaan fietsen voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. (Foto: UWM/PS)

Jan van Hasselt en zijn dochter Lotte hebben hun eerste uitdaging goed overleefd. De uitdaging was de Parkinson on Tour, ruim 500 kilometer fietsen op een elliptigo van Pieterburen naar de Sint Pietersberg. In 2015 kreeg Vlaardinger Jan van Hasselt de diagnose ziekte van Parkinson. Zijn wereld stortte in, maar door zijn positieve, energieke en sportieve instelling én enorme veer- en wilskracht is hij niet bij de pakken neer gaan zitten.

Door Peter Spek

Jan van Hasselt heeft inmiddels aan meerdere Parkinson onderzoeken meegedaan en om aan voldoende geld te komen voor die onderzoeken naar de ziekte van Parkinson, heeft de Vlaardinger aan diverse sportieve uitdagingen meegedaan en dat allemaal op zijn elliptigo, een tweewieler die het hardlopen combineert met fietsen en crosstrainen. 

Heuvellandschap

Het blijft voor Jan van Hasselt echter niet bij de onlangs verreden Parkinson on Tour. Op dit moment zijn de voorbereidingen gestart van de volgende uitdaging. Dat is de Ride for Parkinson die op 3 september van start gaat in het Limburgse heuvellandschap met op het programma fietsafstanden van 35, 60, 75 en 125 kilometer. Het team van Jan van Hasselt, ‘Het glas is altijd vol’ telt ruim dertig familieleden en vrienden en vertrekt aanstaande vrijdag naar Valkenburg. 

Al een indrukwekkend bedrag aan sponsor- en donatiegeld bijeen gebracht

“Inmiddels hebben vele sponsors, sympathisanten en teamleden een indrukwekkend bedrag aan sponsor- en donatiegeld bij elkaar gebracht voor verder onderzoek naar Parkinson. In die zin zal het een feest worden,” zegt Jan de Witte, een van de initiatiefnemers van dit sportieve evenement. “De lichamelijke inspanning om de rondes van 35, 60, 75 en 125 kilometer in Limburg te rijden zal nog wel de nodige conditie, veerkracht en doorzettingsvermogen eisen. Maar dat hebben alle deelnemers er graag voor over om met het bijeen gefietste bedrag nog meer onderzoek naar de ziekte Parkinson mogelijk te maken.” 

Onderzoek

En dat dat geld voor onderzoek erg noodzakelijk is, heeft Jan van Hasselt zelf onlangs ondervonden. Hij heeft een Deep Brain Stimulation (DBS) operatie ondergaan. Door het installeren van twee elektrodes diep in zijn hersenen en een specifieke app op zijn telefoon wordt de kwaliteit van zijn leven gemonitord en verbeterd. Bas Bloem, wereldwijd een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van Parkinson, heeft in één van zijn onderzoeken aangetoond dat bewegen een positief effect heeft op het verloop van de ziekte Parkinson. Jan van Hasselt wil met zijn tochten laten zien dat hij hier inderdaad baat bij heeft. Onlangs heeft Bas Bloem met zijn team de Stevinpremie ontvangen, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Hiermee kan een bedrag van 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. Tijdens zijn tochten worden flyers uitgedeeld met een QR-code, die leidt naar de pagina van het team van Jan van Hasselt ‘Het glas is altijd vol’ op voorparkinson.nl, de website van de Bike voor Parkinson voor nog meer sponsorgeld.