In Memoriam Ben Vuijk: Kleine succesjes waren goud waard

Algemeen
Ben Vuijk was trots op zijn dochter Jessie Jazz, die successen vierde in de modellenwereld.
Ben Vuijk was trots op zijn dochter Jessie Jazz, die successen vierde in de modellenwereld. (Foto: UWM/PS)

Het deed hem zichtbaar pijn om zijn stad Vlaardingen te zien verloederen. Hij was er de man niet naar om alleen maar kritiek te spuien maar ruilde zijn werk in de horeca om als gemeenteraadslid iets voor de stad te kunnen betekenen. 

Afgelopen maandag overleed op 65 jarige leeftijd Ben Vuijk. De Vlaardinger moest enige tijd geleden al zijn werk als gemeenteraadslid van ONS.Vlaardingen neerleggen, maar bleef nauw betrokken bij de politiek en als het kon maakte hij plannen om Vlaardingen te verbeteren. 

Peperstraat

Nog geen drie weken geleden zette hij de Peperstraat in de schijnwerpers met simpele aanpassingen zoals bloembakken, vlaggen en verlichting. Dat was ook zijn credo. “Invloed uitoefenen op het gemeentelijk apparaat is als gemeenteraadslid bijna onmogelijk. Ik ben van de kleine succesjes en dat geeft mij voldoening,” liet hij twee jaar geleden optekenen in deze krant, toen hij werd uitgeroepen tot Vlaardinger van de Week. Die titel deed hem goed en kon hij zijn idealen als het ging om de stad Vlaardingen te verbeteren meteen kwijt. Een lijvig kleurrijk boekwerk presenteerde hij in die tijd onder de titel ‘Niet morgen, maar nu’, waarin hij aangaf met simpele dingen, die vooral niet veel geld kosten, de stad op te knappen. Als gevierd horecaondernemer sprak hij de taal van de mensen uit de straat. 

Arepol

Als diskjockey in de Arepol maakte hij kennis met de horecawereld, zag dat het beter kon en liet als eigenaar van dit café zien dat het ondernemerschap in zijn bloed zat. Hij liet de Arepol in de Prins Hendrikstraat uitgroeien tot een iconische tent. Na de Arepol zette hij café d’Oude Stoep op de kaart om daarna aan de Oosthavenkade een dans- en nachtclub te gaan exploiteren en daar haalde hij veel voldoening uit, ook omdat hij zijn oude liefde, het draaien van plaatjes weer kon oppakken. Hij was ook niet beroerd om zijn nek uit te steken. Toen hij hoorde, dat de gemeente Vlaardingen de subsidie stopte op de organisatie van de Vlaardingse sportkampioenen, sprong hij meteen in het gat. Organiseerde een aantal keren dit inmiddels verdwenen fenomeen in zijn horecazaak aan de Oosthavenkade. Niets was hem te veel om de sporters een gezellige avond te bezorgen als dank voor hun ambassadeurschap voor de stad. Een ambassadeur voor de haringstand is Ben Vuijk altijd gebleven.

Peter Spek