Burgerinitiatief voor het behoud van een groen en duurzaam ‘t Hof

Algemeen
De kindertuin op het terrein van Stadslandbouw, waar de jeugd van Vlardingen met alle facetten van de natuur in aanraking komt.
De kindertuin op het terrein van Stadslandbouw, waar de jeugd van Vlardingen met alle facetten van de natuur in aanraking komt. (Foto: UWM/PS)

De storm is nog niet gaan liggen bij de Vrienden van ‘t Hof, nadat het college van burgemeester en wethouders, bijna onaangekondigd onlangs een plan presenteerde voor de bouw van een nieuwe basisschool in het ‘t Hof om twee Vlaardingse scholen daar een nieuw onderkomen te geven.

Door Peter Spek

De protesten van de omwonenden waren niet van de lucht en uiteindelijk trok de verantwoordelijk wethouder Koen Kegel het plan terug en stelde voor een breed stedelijk huisvestingsonderzoek te gaan uitvoeren voor de Vlaardingse basisscholen. 

Dialoog

Maar de bewoners aan de Hofsingel en omgeving zijn daar nog steeds niet gerust op en woordvoerder van Vrienden van ’t Hof, Jan van der Kolk, doet in een brief aan het college een hernieuwde oproep tot een dialoog en kondigt meteen de start aan van een Burgerinitiatief. “In onze eerder gezonden brief hebben wij aangegeven dat wij alle vormen van bouw in ’t Hof willen tegenhouden. Toch was voor ons het moment gekomen om het actievoeren los te laten en over te stappen naar een breed gedragen burgerinitiatief. 

De komende maanden willen wij op locatie enkele leuke evenementen organiseren voor Vlaardingers

“Wij hebben als De Vrienden van ’t Hof met respect voor het college het contact met de partners gezocht, pannenkoeken gebakken met de leerlingen van de basisschool ’t Christal, de school die het plan had om samen met de Johannes Calvijnschool naar de locatie in ‘t Hof te verhuizen, gewaakt voor negatieve uitingen over collegeleden in de apps en dergelijke en de komende maanden willen wij op locatie enkele leuke evenementen organiseren voor Vlaardingers. Onze focus is verschoven van protest naar passie. Wij hebben passie om ’t Hof groen te houden en indien mogelijk nog verder te vergroenen. Wij hebben de overtuiging dat wij de Hofsingel 82-84 kunnen gebruiken voor maatschappelijke activiteiten, gelieerd aan jeugd en verduurzaming”, zegt Jan van der Kolk namens de initiatiefneemster van het Burgerinitiatief. 

Samenwerking

“Wij als De Vrienden van ‘t Hof hebben om het Burgerinitiatief kracht bij te zetten samenwerking gezocht met de Stichting Dierenwei, Stadslandbouw, met daarin de groep Maaltijd op Maandag en de Kindertuinen. Verder hebben wij aangekondigd ons nog te oriënteren op verschillende opties zoals ambachten voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt, ruimte voor natuur en milieueducatie en burgerschapsvaardigheden voor kinderen uit het primair onderwijs voor een transitie naar een duurzame samenleving,” aldus Jan van der Kolk aan het college. Of het gesprek er ook komt met het college weten de initiatiefnemers niet. “Wij vroegen het college inderdaad om een goed gesprek over ‘t Hof. In de reactie van het college bood het een gesprek aan met een ambtenaar waarbij ‘t Hof als gespreksonderwerp van tevoren al werd uitgesloten en daar zijn wij teleurgesteld in.” Jan van der Kolk vindt het ook onbegrijpelijk, dat zij geen toegang krijgen tot het pand Hofsingel 82-84, dat binnenkort op de nominatie staat om dichtgetimmerd te worden.