Column van Peter Spek deze week: Vuurwerkangst

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

Ik wil het op deze plaats eens opnemen voor onze huisdieren en dan in het bijzonder voor de honden. Waarom? Oud en Nieuw komt er weer aan met het jaarlijkse vuurwerk. Nu ben ik niet tegen vuurwerk tijdens de jaarwisseling, dat is een ingeburgerde traditie die niet uit te roeien is en een algemeen vuurwerkverbod is niet te handhaven, dat heeft het verleden wel geleerd, maar een liefhebber ben ik niet en zeker niet nu ik van dichtbij meemaak met mijn eigen Yazz wat voor dierenleed dit kan veroorzaken.

Het gaat dan niet om het vuurwerk bij Oud en Nieuw, daar kan je als hondenbezitter maatregelen tegen nemen. Weggaan naar een plaats waar geen vuurwerk is of ver weg stoppen in huis, waar de knallen minder hoorbaar zijn, maar het gaat mij om het vuurwerk dat nu in de aanloop naar Oudejaarsdag op straat wordt afgestoken. De jeugd knalt er lustig op los met illegaal vuurwerk en dat zorgt voor veel stress bij de honden, die maar al te graag bij het rondje uitlaten zo snel mogelijk weer naar huis willen, dat maak ik nu zelf regelmatig mee.

 Deskundigen noemen dat vuurwerkangst en diezelfde deskundigen geven ook tips om die angst te voorkomen of zo min mogelijk te maken. Die tips variëren van op vakantie gaan naar een locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken, briefjes op het raam plakken met het verzoek geen vuurwerk in deze omgeving af te steken, of, ik noem er nog één van een hele rij tips, doe alle ramen, gordijnen en deuren dicht en zet de radio of televisie aan. 

Onder schooltijd

Wat mij wel opvalt is dat het vooral jeugd is uit het voortgezet onderwijs fietsend onder schooltijd tijdens de verplaatsing van de ene naar de andere locatie, met vuurwerk knalt. En daar kan wat aan gedaan worden. Op school voorlichting geven wat de gevolgen zijn als er lukraak op straat vuurwerk wordt afgestoken en de gevolgen voor de honden. Er is maar één lesuur voor nodig om dat onder de aandacht van de jeugd te brengen, die misschien niet eens weet wat voor leed het aanbrengt bij de dieren.

Ja, hoor ik docenten al roepen, moeten wij daar nu ook tijd en arbeid in steken. Ik denk het wel. Eén lesuur kan heel veel dierenleed voorkomen. Het kan bij het vak maatschappijleer naadloos ingepast worden. Filmpjes en voorlichting is op internet zo op te zoeken. Daar zou ik nu blij van worden als dat gaat gebeuren. Sterker, ik denk als bij de voorlichtingsdagen van de scholen in het voortgezet onderwijs gemeld kan worden aan de ouders die in het bezit zijn van een hond en vuurwerkangst bij hun viervoeter meemaken, dat dit soort voorlichting dan in het pakket zit, een keuze voor die school snel gemaakt is. Het is het proberen natuurlijk waard en het kan veel dierenleed voorkomen...