IJsfanaat Jasper kan nu ijs scheppen in zijn eigen salon

Algemeen
Jasper Frederik heeft ijssalon Melbalino overgenomen, waarmee zijn droom in vervulling gaat.
Jasper Frederik heeft ijssalon Melbalino overgenomen, waarmee zijn droom in vervulling gaat. (Foto: Bart van der Linden)

Met het overnemen van ijssalon Melbalino, gaat voor de 22-jarige Jasper Frederik een droom in vervulling. De ijsfanaat neemt de ijslepel over van voormalig eigenaar Jan Hijmans, die vorig jaar september met pensioen ging. Afgelopen vrijdag opende Jasper voor het eerst de deuren van zijn salon.

Door Bart van der Linden

Zeg je ijs, dan verschijnt er bij Jasper als vanzelf een twinkeling op zijn gezicht. De jonge ondernemer gaat voor een avontuur in het diepe, maar wel een waar hij zeer goed over heeft nagedacht. Toen hij van zijn schoonouders hoorde dat Melbalino op zoek was naar een nieuwe eigenaar, trok hij de stoute schoenen aan en stuurde een mailtje naar Jan Hijmans. “Sinds augustus 2022 hebben we een aantal gesprekken gevoerd en uiteindelijk koos Jan voor mij. Op twee januari heb ik de sleutel gekregen.” 

Helemaal onbekend met ijs was Jasper al niet. “Ik heb vier jaar in de Visbank op de Westhavenkade gewerkt als ijsschepper en verkoper. Dat beviel me heel goed.” Het wakkerde het ijsvirus nog meer bij hem aan dan al het geval was. “Toen ik vijftien jaar was ging ik met mijn opa naar Scheveningen en daar heb ik het lekkerste ijsje ooit op: pistache met hazelnoten.”
Jasper, die een MBO-opleiding afrondde op het Grafisch Lyceum, moest zijn beslissing maken in de wetenschap dat hij nog bezig was met een studie Communicatie op de Hogeschool Rotterdam. “Het was een moeilijke beslissing om te stoppen, maar ik sta er nog steeds achter.” Hij kan nu zijn droom werkelijkheid laten worden. Elke dag ijs maken, met dagverse ingrediënten, op de oerdegelijke ijsmachines die Jan ook gebruikte. “Ik begin met 20 smaken en dat wil ik uitbreiden naar 32 in de zomer”, zegt Jasper. “We hebben straks de gangbare smaken, zoals aardbei, sinaasappel en yoghurt, maar ook ijzerkoekjesijs en vegan ijs. En één keer in de maand hebben we ‘ijs van de maand’, dus bijvoorbeeld advocatenijs met Pasen.”

‘Bij het IJscentrum in Vlaardingen heb ik een opleiding gevolgd’

Naast het verkopen van ijs, gaat Jasper zijn assortiment aanvullen met ijskoffie, thee en taarten van Koekela, waar hij in het verleden ook heeft gewerkt. “We zijn zeven dagen per week open én heel het jaar. Van maart tot september verkopen we ijs, maar in het najaar ga ik oliebollen, chocoladeletters en appelbeignets maken. Dit deed ik al in de coronatijd samen met mijn vriendin, toen verkochten we online en straks is dat in de ijssalon.”
Toen Jasper nog bij de Visbank werkte, waren er al signalen bij zijn collega’s dat hij ‘ooit voor zichzelf zou gaan beginnen’, zo bezeten als hij is van ijs. Om het plaatje compleet te maken is hij nu ook officieel ijsbereider. “Bij het IJscentrum in Vlaardingen heb ik een opleiding gevolgd, waar je les krijgt van de beste ijsbereiders.” Bij Jasper was dat Björn Cocu, een fenomeen op het gebied van ijs maken. “Het was heel leerzaam.”
De ijssalon onderging een kleine metamorfose. Zo zijn de muren gewit en er hangen nieuwe spotjes. Wat hetzelfde blijft is dat de klant straks binnenloopt en onder meer kan kiezen uit een rijk palet aan ijssmaken. “Wat mijn eigen favoriete ijsje is? Toch wel eentje met witte chocola.”