Margi Geerlinks houdt Piet Sanderslezing over vier generaties Wiegman

Algemeen
Diet Wiegman en zijn jongere broer Harr zijn bekende gezichten in Schiedam.
Diet Wiegman en zijn jongere broer Harr zijn bekende gezichten in Schiedam. (Foto: Margi Geerlinks)

Het zal niet alleen een lezing zijn over de Schiedamse kunstenaarsfamilie Wiegman. Daarna is er ook gelegenheid enkele ateliers van kunstenaars te bezoeken, waaronder dat van Diet Wiegman.

Door Kor Kegel

De zevende Piet Sanderslezing wordt zondag gehouden door Margi Geerlinks, die vijf jaar geleden een galerie begon aan de Hoogstraat 158 in Schiedam: Galerie 158. Toen ze de deuren opende, waren Diet en Harr Wiegman haar eerste bezoekers. Daaruit is een bijzondere relatie voortgekomen, waardoor Margi heel veel van de familie Wiegman te weten is gekomen. Omdat de Piet Sanderslezing van het Cultureel Forum Schiedam altijd over cultuur, architectuur en kunst gaat, passen de Wiegmannen daar uitstekend in.

Margi Geerlinks heeft eindeloos veel tijd gestoken in de voorbereidingen. Diet vertelde haar veel over zijn grootvader Gerard Wiegman, die net als hij les gaf aan de Rotterdamse kunstacademie, en zijn vader Theo Wiegman, roepnaam Doop. Voor documentatiemateriaal kon ze terecht bij Harr Wiegman, de archivaris van de familie. “Harr beschikt over vier bananendozen met familiefoto’s, foto’s van kunstwerken en correspondentie. Een schat aan informatie”, vertelt Margi Geerlinks. “Zo leerde ik dat Gerard Wiegman nog heeft gewerkt met de beroemde Kees van Dongen, van wie ook werken zijn opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. En ik heb prachtige foto’s gezien van de Tweede Tuinsingel 24, waar Doop en Nora Wiegman met hun zes kinderen woonden. Voor zo’n groot gezin een klein huis, waar de schildersezel centraal in de kamer stond waar Diet en Harr sliepen. De kunst is ze met de paplepel ingegoten. Harr zegt vaak: een kunstenaar word je niet, dat ben je – maar het zal beslist een rol hebben gespeeld in hun ontwikkeling.”

Michelangelo

Diet Wiegman had al een reputatie als keramist – hij kon klei sprekend op textiel laten lijken – toen hij zich op schaduwbeelden stortte. Een berg rommel, zo uitgelicht dat er de David van Michelangelo uit ontstond – het is een wereldwijd vermaard kunstwerk geworden. Harr Wiegman begon al in zijn puberteit als cartoonist van Het Vrije Volk. Later tekende hij ook voor het Rotterdamsch Nieuwsblad en het Algemeen Dagblad en hij maakte stripverhalen. Schiedam kent hem vooral als de ontwerper van Proosje, het jenever drinkende kaboutertje dat tijdens het 700-jarig bestaan van de stad Schiedam in 1975 ter aarde kwam en nu bij Schiedam hoort zoals Flipje bij Tiel en Manneken Pis bij Brussel. Vorig jaar werden Proosje en zijn schepper Harr beiden geridderd door het Jenevergilde Schiedam.

Programma

Het programma is als volgt. Na ontvangst van de belangstellenden met koffie en thee bij de bewonersvereniging Schiedam-Zuid (BVSZ) aan de Leliestraat 10 begint Margi de lezing om 11.00 uur. Ze gaat daarbij ook in gesprek. Vervolgens is onder het genot van een lekker broodje en een drankje de film ‘Anagram’ te zien. Mike Redman, zoon van Diet Wiegman en de vierde generatie van de kunst-Wiegmannen, maakte die film in 2008 over zijn vader met als kapstok de anagrammen die je van de naam Diet Wiegman kunt maken. Er wordt geen woord in de film gesproken, maar is er niet minder indrukwekkend om.

Na de filmvertoning kunnen de aanwezigen een kleine expositie bekijken met werk van Gerard, Doop, Diet en Harr Wiegman en Mike Redman. En daarna, rond 12.45 uur, gaat het gezelschap naar de Zalmstraat 27, waar zich in de voormalige Koningin Wilhelminaschool op nummer 27 ateliers bevinden van bekende Schiedamse kunstenaars, onder wie Sjef van Duin, Inge van Haastert, Henny van Leeuwen en Esther Zitman – en Diet Wiegman. De afsluitende borrel is daar om 14.00 uur.

Er is een maximumaantal deelnemers van vijftig.