Orgel Joke is weer aan de beterende hand

Algemeen
Met Orgel Joke gaat het weer de goede kant op, zij speelt af en toe weer op haar orgel en laat Nederland daarvan genieten.
Met Orgel Joke gaat het weer de goede kant op, zij speelt af en toe weer op haar orgel en laat Nederland daarvan genieten. (Foto: Peter Spek)

Orgel Joke is weer aan de beterende hand. Het was even schrikken toen in december de Vlaardingse in het ziekenhuis werd opgenomen met een verworven hemofilie factor 8, een zeldzame stollingsziekte, die niet bij veel mensen voorkomt. Orgel Joke moest noodgedwongen haar optredens afzeggen en verbleef ruim een maand in het ziekenhuis.

Door Peter Spek

“Dat was wel even schrikken”, zegt Orgel Joke, die eigenlijk Joke Meijer heet en in coronatijd uitgroeide tot een nationale held en mensen die noodgedwongen thuis moesten blijven vermaakte met haar orgelspel. Inmiddels is Orgel Joke weer aan de beterende hand. “Maar ik heb op het randje gelegen. De artsen konden in eerste instantie geen diagnose stellen en belden de hele wereld af om te weten te komen hoe ik behandeld moest worden. Ik heb heel veel pijn geleden en mijn spieren, zowel in mijn benen als in mijn armen, functioneerden bijna niet meer. Ik vreesde dat ik niet meer zou kunnen spelen,” zegt Orgel Joke. Maar die vervelende tijd is echter achter de rug. “Sinds twee weken ben ik van de medicatie af en met de dag gaat het beter en ik speel weer op mijn orgel, alhoewel dat nog maar met mondjesmaat gaat.” Het verhaal van de Vlaardingse is alom bekend. Na het verwerken van het overlijden van haar man, nam zij, op advies van haar zoon, weer plaats achter het orgel en deelde de muziek op internet. Toen diende zich de coronatijd aan en werd de Vlaardingse een internethit.

Niet te geloven

“Ik kan het bijna niet geloven wat ik inmiddels heb meegemaakt. Het spelen in coronatijd heeft heel veel mensen in Nederland goedgedaan. Lekker even meezingen met bekende, maar vooral Nederlandstalige liedjes, alhoewel mijn doorbraak is gekomen door Una paloma blanca van George Baker. Dat werd massaal, heb ik mij laten vertellen, in de Nederlandse huiskamers luid meegezongen.” Het succes groeide voor de 73-jarige Vlaardingse. Met enige regelmaat zette zij bekende nummers op Internet en haar aanhang groeide met de dag. “Ik kan het mij nog steeds niet voorstellen, dat zoveel mensen genieten van mijn muziek en ik die mensen enkele vrolijke uurtjes kan bezorgen, dat doet mij goed. Uit ervaring weet ik nu, na mijn ziekenhuisopname en de revalidatie thuis, dat het leven vaak eenzaam kan zijn. Muziek kan dan helpen om er weer bovenop te komen”, is het relaas van Orgel Joke, die op instagram ruim 40 duizend volgens heeft. Maar haar echte doorbraak moest toen nog komen.

Tik Tok

“Ik kreeg het advies mijn muziek ook te posten op Tik Tok, het gratis social media platform en dat heeft Orgel Joke geweten. Organisatoren van muziekfestivals zagen het optreden op Tik Tok van de Vlaardingse en voor dat zij het wist speelde zij op Zwarte Cross. “Ja, dat was heel bijzonder. Ik moest spelen in een kleine tent waar zo’n honderd mensen in konden, maar mijn muziek werkte zo aanstekelijk op de rest van de toeschouwers, dat het aantal groeide tot enkele duizenden mensen en ik moest maar blijven spelen, heel bijzonder,” weet Orgel Joke zich nog goed te herinneren. En de boekingen om op te treden op festivals, bleven maar binnenkomen en ook televisieoptredens kwamen voorbij. Niet aan alle verzoeken heeft Orgel Joke kunnen voldoen. “Dat is voor mij op mijn leeftijd heel vermoeiend, maar het is wel heel leuk om te doen om al die blije mensen te zien.” Na haar optreden op Zwarte Cross volgde nog een hoogtepunt. “Spelen met veel bekende Nederlandse artiesten in Ziggo Dome voor niet minder dan 40 duizend toeschouwers.” Er was ook al een optreden gepland in Vlaardingen. “Ik zou op Koningsdag op het Veerplein optreden, maar daar ben ik nog niet toe in staat, jammer natuurlijk. Het is natuurlijk heel speciaal om dan voor eigen publiek te spelen. Ik heb al toegezegd dat volgend jaar te doen.”