Rivierzone wordt klein Manhatten aan de Nieuwe Maas

Nieuws
Een impressie van het toekomstige gebied District U genaamd op het voormalige Unileverterrein aan de Olivier van Noortlaan, dat al liefkozend het klein Manhatten aan de Nieuwe Maas wordt genoemd.
Een impressie van het toekomstige gebied District U genaamd op het voormalige Unileverterrein aan de Olivier van Noortlaan, dat al liefkozend het klein Manhatten aan de Nieuwe Maas wordt genoemd. (Foto: Peter Spek)

De Rivierzone moet op termijn het paradepaardje van Vlaardingen worden. De contouren van klein Manhatten aan de Nieuwe Maas, zoals het project wordt genoemd, worden steeds meer zichtbaar. Vorige week zaterdag presenteerden de eigenaren, Leyten/Adrighem van het District U, het voormalige Unileverterrein aan de Olivier van Noortlaan, de ambitieuze nieuwbouwplannen voor dit gebied.

Door Peter Spek

Deze nieuwbouwplannen kunnen weleens de opmaat zijn naar een nieuw Vlaardingen, dat door deze ontwikkeling uit het slop getrokken wordt en nieuwe draagkrachtige inwoners kan aantrekken. Vlaardinger Sebastiaan Kester, projectleider van District U, weet het zeker. “Hier wordt een prachtig gebied gerealiseerd, dat van grote betekenis kan zijn voor de verdere ontwikkeling van Vlaardingen”, is zijn stellige mening. En de plannen zijn ambitieus. Naast de renovatie van het voormalige hoofdgebouw van het Unileverconcern met 235 luxe appartementen, een wolkenkrabber van 70 meter hoog met 150 appartementen en de bouw van een nieuwe onderwijsinstelling van het Albeda College en scholengemeenschap Lentiz, moet het gebied zich ontwikkelen tot het paradepaardje van Vlaardingen.

Woontorens

Neem daarbij nog de plannen die al enige tijd klaarliggen voor het Eiland van Speyk, met enkele in het oog springende woontorens en de metro naar het centrum van Rotterdam en het strand van Hoek van Holland op loopafstand, de associatie met klein Manhatten aan de Nieuwe Maas is gemaakt. En er is al aardig wat reuring in het gebied rond de Olivier van Noortlaan na de realisering van de 318 containerwoningen. “Je ziet het gebied opleven. Was het eerst een stoffig werkgebied voor veelal werknemers van Unilever die geen binding met de stad hadden en op en neer reden van de werkplek in Vlaardingen naar de thuishaven ergens anders in Nederland. Nu wonen er in de 318 containerwoningen ook veel Vlaardingers, dat maakt de betrokkenheid veel groter met de stad”, zegt Sebastiaan Kester, die de kennis van de stad met de paplepel van zijn vader Gerard en moeder Nel Kester, kreeg ingegoten. Allebei waren zij politiek zeer actief. “Volgend jaar hopen wij de plannen rond te hebben voor de renovatie van het hoofdgebouw van Unilever. Het gebouw wordt helemaal gestript en van een nieuw uiterlijk voorzien. Het is de bedoeling, dat er 235 appartementen inkomen met op de bovenverdieping een aantal luxe penthouses. Maar de koopprijzen van de toekomstige woningen zullen zeer gevarieerd zijn, waardoor er een mooie mix kan ontstaan van bewoners”, aldus Sebastiaan Kester.

Ontmoetingsplek

Vorige week zaterdag werd de voormalige brandweerkazerne op het terrein van Unilever geopend. Deze ruimte werd omgebouwd tot ontmoetingsplek voor de bewoners, waar zeven dagen per week een kopje koffie of een pilsje gedronken kan worden. De voor Vlaardingen niet onbekende Rory Dickhoff is aangesteld als placemaker voor dit gebied. “Deze ombouw van de brandweerkazerne tot nieuwe ontmoetingsplaats is de eerste zichtbare wijziging, maar er staan nog meer projecten op stapel”, zegt de Vlaardinger. “Wij zijn bezig met sportieve evenementen te ontwikkelen op de voormalige tennisbanen en het aanbrengen van kunstuitingen in het gebied. Ook staat er, en hoe kan dat ook anders in een stad als Vlaardingen met een rijk vissersverleden, een nieuw visrestaurent gepland in een zeecontainer.” District U moet gaan leven, waarbij de huidige bewoners van de omliggende woningen niet vergeten worden.

“Wij proberen zoveel mogelijk aan de wensen van deze bewoners tegemoet te komen. De deuren van de voormalige brandweerkazerne staan dan altijd open als er vragen of opmerkingen zijn”, besluit Rory Dickhoff.