Boek ‘Vlaardingen 750 jaar stadsrechten’ een bont geheel van onderwerpen

Nieuws
Scan van de omslag van het boekje.
Scan van de omslag van het boekje. (Foto: )

Het 60e boek van Jan Anderson van het Streekmuseum in de serie ‘van ‘t Oft naar ‘t Oofd’, getiteld ‘750 jaar Vlaardingen stadsrechten’ kent eigenlijk twee gezichten. Het opent met een kennismaking met het museum en vervolgt dan met delen van de geschiedenis van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht.

Recensie door Frans Assenberg

Het boekwerk kreeg de titel mee ‘Vlaardingen 750 jaar stadsrechten’ en is samengesteld door Jan Anderson en Hjalmar Teunissen. Anderson schrijft: “Bij het zevenhonderd-jarig bestaan van Vlaardingen werd er een prachtig boekwerk uitgegeven over de geschiedenis van de stad door Schiedammer Hans van der Sloot. Dit jaar is er geen historische publicatie over de stadsrechten uitgegeven. Toch vind ik dat je geen feest kunt vieren zonder de kennis van wel en wee van onze mooie stad.”
Verder schrijft hij: “Er was nooit eerder een boekje door het Streekmuseum uitgegeven waarin de geschiedenis van onze stad is vastgelegd. Daarom deze uitgave in de serie ‘van ‘t Oft naar ‘t Oofd.” Deze uitspraak is een beetje bezijden de waarheid na 60 (zestig) van dergelijke boekjes!

Ook dit is een aardig werkje geworden met leuke plaatjes. Opvallend is op pagina 17 de afbeelding van een ‘Duits afweergeschut met Maasland op de achtergrond, 1940.’ Ik vraag mij af de bemanning van het ding echt Duitsers zijn, want een uniform lijkt te ontbreken en de foto straalt rust uit. Verder vertelt Anderson over de Geuzen in de Tweede Wereldoorlog en hun trieste lot en hoe mensen onderdoken, wat er op de zolder van het Streekmuseum te zien is, over Floris V, opgravingen in de Westwijk de bouw van noodwoningen in de Babberspolder.

Het is een bont geheel van onderwerpen die worden afgesloten met een tekstje over het alweer lang verdwenen Hoenderpark dat ooit in Vlaardinger-Ambacht heeft gestaan.

Het boekje is te koop in Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg nummer 50.