‘De 25 kilometer voelde als een marathon’

Nieuws
Vlaardinger Robbert van Egmond werd aan de finish op de Westhavenplaats hartelijk ontvangen door Leo IJdo en Marco Bosman.
Vlaardinger Robbert van Egmond werd aan de finish op de Westhavenplaats hartelijk ontvangen door Leo IJdo en Marco Bosman. (Foto: Esther Lobe)

Het voelde voor Vlaardinger Robbert van Egmond als een marathon de 25 kilometer op de twaalfde editie van de Haring en Bierwandeltocht, die afgelopen zaterdag werd gehouden. De voorzitter van de atletiekvereniging Fortuna en trainer van de powerwalking groep wilde een prestatie neerzetten en als voorbeeld dienen en liep de bijna 25 kilometer in 3 uur en 18 minuten met een gemiddelde van 7.2 kilometer per uur.

Door Peter Spek

De Vlaardinger slaagde glansrijk en kwam als eerste aan op een nog rustige Westhavenplaats en werd triomfantelijk ontvangen door nachtburgemeester Leo IJdo en Marco Bosman. “Dit is voor mij een persoonlijk record, maar dat was natuurlijk niet het belangrijkste. Gewoon lekker op snelheid wandelen was uiteindelijk het ultieme doel en daar ben ik in geslaagd”, liet Robbert van Egmond tevreden na afloop weten. Het duurde daarna niet lang of de wandelaars van de 15 en 25 kilometer stroomden binnen en werd het traditiegetrouw weer een waar volksfeest in het centrum van Vlaardingen. Bijna 2500 wandelaars begonnen in de ochtenduren onder ideale omstandigheden aan hun tocht door Vlaardingen en dit jaar met muzikale intermezzo’s op de rustplaatsen, mogelijk gemaakt door de viering van 750 stadsrechten voor de haringstad. Veel wandelaars gebruiken deze Haring en Bierwandeltocht voor een laatste voorbereiding op de vierdaagse van Apeldoorn of Nijmegen, maar voor het overgrote deel van de deelnemers gaat het om de lol om met familie of vrienden lekker te wandelen. En daar slaagde de organisatie weer in, door een fraaie route uit te zetten en alles wat mooi is aan Vlaardingen te laten zien, met op de laatste kilometer, hoe kan het ook anders, voor alle deelnemers een gladiool. Maar het eindfeest op de Westhavenplaats blijft een groot fenomeen, waar de deelnemers enthousiast werden begroet door Leo IJdo en Marco Bosman om daarna af te stevenen op de haring en het bier.