Kom naar ChiliConCarneval

Nieuws
Eerdere editie van het ChiliConCarneval op het Stadsstrand.
Eerdere editie van het ChiliConCarneval op het Stadsstrand. (Foto: PR)

De vijfde editie van het ChiliConCarneval vindt op zondag 10 september plaats aan het Stadsstrand aan de Waterleidingstraat. Tussen 15 uur ’s morgens en 19.00 uur ’s avonds op het Stadsstrand kun je ofwel koken ofwel proeven ten bate van het Campagneteam Huntington.

Door Irene Romers

Al zo’n vijf jaar organiseert het echtpaar Bijl deze wedstrijd. “Het is begonnen met het spreekwoordelijke bierviltje. Je hebt een idee, een ander vult het aan en voor je het weet heb je iets moois”, vertelt Dennis. De eerste editie van het ChiliConCarneval vond plaats in het Hof. “Met vrienden, kennissen en familie, kleinschalig begonnen. We hebben het stap voor stap opgebouwd. Elk jaar een beetje erbij, waardoor het organiseren niet heel veel werk is.” Vult Wendy aan en ze vervolgt dat “de fijnste stap is geweest dat we drie jaar geleden de samenwerking gevonden hebben met het Stadsstrand. We haken aan bij iets wat al bestaat en dat scheelt rompslomp met vergunningen enzo.”
Het ChiliConCarneval is een feest waarbij prof-koks uit diverse horeca-gelegenheden in de stad en amateurkoks met elkaar strijden om het beste gerecht dat herleidbaar is naar Chili con carne. Je mag bij wijze van spreken ook chiliconcarne-ijs aanbieden. Uiteraard is vegan ook een optie. Als het maar doet denken aan chili con carne. Dennis vertelt dat er in de vier voorgaande edities wel een soort principestrijd is over de vraag of er in een goede chili bonen zitten of niet.
“We hebben nog plaats voor 2 of 3 deelnemers aan de kookwedstrijd. We hebben plaats voor 10-12 deelnemers. Het is de bedoeling dat je 150 porties van ongeveer 40 gram maakt. Dat is dus zo’n 6 liter of 6 kilo. Je maakt je gerecht thuis en brengt het naar het stadsstrand. Omdat er geen elektriciteit is, kunnen we het alleen maar warm houden op gasbranders”, zo laat het echtpaar weten. De gerechten worden beoordeeld door een vakjury. Die bestaat uit de Jorge Simelio die Zuid-Amerikaanse roots heeft, Bram Kloosterman van Westlandpeppers en Laurens Coumou, bestuurslid van Campagneteam Huntington. Maar er is ook een publieksjury. Bezoekers beoordelen alle gerechten. “Voor € 15,- kunnen bezoekers een stembiljet kopen. Dat geeft recht om bij de kramen een proeverij van de chili te halen. Je hebt aan het eind van de rit echt je buik wel vol”, vertelt Dennis, die bij Café Stam in de keuken staat en dus weet waar hij het over heeft. Wendy vult expliciet aan ‘die € 15,- gaat helemaal naar Campagneteam Huntington.”

Hoopvol

Mensen die iets ten bate van een goed doel organiseren hebben vanzelfsprekend op één of andere manier een persoonlijke band met dat doel. Dit geldt ook voor het echtpaar Bijl. De ziekte Huntington is een vrij onbekende erfelijke ziekte die zich rond het veertigste levensjaar openbaart. De symptomen van de ziekte lijken op een combinatie van Alzheimer, ALS en Parkinson. De ziekte is nog niet te genezen. “Vijftien jaar geleden was er helemaal nog niets. Nu zijn er hoopvolle onderzoeken die in de testfase zitten”, vertelt Dennis. Wendy vertelt dat het goed doet om op zo’n relatief eenvoudige manier bij te dragen aan het onderzoek. “Vorig jaar hebben we zo’n kleine € 2000,- opgehaald. Niet alleen met de benefiet-kookwedstrijd, maar ook door sponsoren. Zo heeft Westland Peppers een actie op hun website gehouden en de opbrengst daarvan geschonken.” Er is altijd ruimte voor meer sponsoren. Ondernemers die zich door deze activiteit en het verhaal aangesproken voelen, kunnen zich via www.chiliconcarneval.nu melden.