Jubileumeditie Varend Corso in 2024 niet naar Vlaardingen

Nieuws
Varend Corso.
Varend Corso. (Foto: Arnaud Roelofsz)

Op 21, 22 en 23 juni 2024 is het 25-jarig jubileum van het Varend Corso Westland. En dat belooft een bijzonder smaakvolle editie te worden met een speciale jubilieumvaarroute. De organisatie heeft laten weten dat het niet lukt om dit jaar Vlaardingen aan te doen. Liefhebbers zullen deze editie dus een stukje verder moeten reizen om van deze jubileumeditie te kunnen genieten.

Veel Vlaardingers zullen teleurgesteld zijn dat hun favoriete evenement van het jaar niet te zien is vanuit hun stoeltje langs de Vaart. Deze kleurrijke stoet op het water is altijd erg geliefd in de haringstad. Neemt niet weg dat een stukje verderop al die mooie boten gewoon langs zullen komen. Al een kwart eeuw is het corso een smaakmaker en verbinder voor jong en oud in de regio. Het is in die jaren uitgegroeid tot een spectaculair meerdaags evenement van formaat dat honderdduizenden bezoekers naar de waterkanten trekt.

Rondje De Lier

Speciaal voor de 25e editie vaart het corso op de openingsdag een feestelijk rondje over de Lee in De Lier. Dat mag gezien worden als de spreekwoordelijke kers op de corsotaart. De trossen gaan vrijdag 21 juni rond het middaguur los bij Trade Parc Westland, waarna via de Zwet, ’t Woudt en Zijtwende de Lierse Lee in wordt geslagen. 

De bonte stoet trekt het hele centrum van De Lier door tot de Breelee waar gekeerd wordt om vervolgens richting Schipluiden te koersen. Na Schipluiden volgen direct Maasland en Maassluis. Helaas lukt het in het jubileumjaar hierdoor niet om Vlaardingen aan te doen.

Smaakvol

De beste arrangeurs, enthousiaste kernteams en het betrokken bedrijfsleven pakken deze zilveren editie uit met tientallen boten. De inschrijvingen druppelen binnen en de deelnemers kunnen zich vast gaan voorbereiden. Deze editie is ‘smaakvol’ het verbindende element in het corso waar de ontwerpers en arrangeurs mee aan de slag kunnen. De smaak van het Westland zal zich tonen in allerlei vormen, zintuigenprikkelend tot fris en fruitig.

Hoe het begon

Het is overigens niet alleen voor het Varend Corso de vijfentwintigste keer dat er van wal gestoken wordt. Ook creatief brein Hans Hoogerwerf is er al sinds de eerste keer in 1998 bij. Het is Hoogerwerfs laatste corso, binnenkort wordt zijn opvolger bekend. Grondleggers Piet Vellekoop en Koos Zuidgeest zetten het corso op als artistieke tegenhanger van de Lierse Gondelvaart. Ter viering van 800 jaar Naaldwijk en Poeldijk werd in 1998 al twee dagen gevaren. Sinds 1999 is er al een derde dag met Delft in het programma.

De afgelopen 25 jaar kreeg het oude, traditionele groente- en fruitcorso een nieuwe invulling en Westland haar bekendste publieksevenement.
Het doel van het Varend Corso Westland is in al die jaren hetzelfde gebleven: laten zien wat voor moois het Westland te bieden heeft. Kakelverse groente en de kleurrijkste bloemen en planten. Ook de technische bedrijven van het Westland laten zich doorgaans niet onbetuigd en willen zich van hun beste kant laten zien.