Bibliotheek steeds meer de huiskamer van de stad

Nieuws
Astrid Kersseboom(midden) ontvangt van Marleen Bos en Maarten Roukema het eerste exemplaar van het boek 100 jaar bibliotheek.
Astrid Kersseboom(midden) ontvangt van Marleen Bos en Maarten Roukema het eerste exemplaar van het boek 100 jaar bibliotheek. (Foto: Peter Spek)

De bibliotheek is steeds meer de huiskamer van de stad geworden waar stadgenoten terecht kunnen voor het lenen van een boek, maar ook een kopje koffie of thee kunnen drinken. In de loop van de jaren heeft de bibliotheek zich verder ontwikkeld tot een kenniscentrum, waar kranten en tijdschriften gelezen kunnen worden, met elkaar gepraat wordt en waar men cursussen kan volgen om beter te leren lezen.

Door Peter Spek

Met enige regelmaat kunnen Vlaardingers in de bibliotheek terecht om te luisteren naar muziek of schrijvers die hun boek komen promoten, kortom, de tijd is al lang voorbij dat in stilte naar een boek gezocht kon worden. Hoe heeft die ontwikkeling plaatsgevonden. Het honderdjarig bestaan van de Vlaardingse bibliotheek was een uitstekend moment om de geschiedenis te beschrijven, wat uiteindelijk twee jubileumboeken opleverden. “Toen wij de plannen maakten voor de viering van het honderdjarig bestaan in 2021, was geen rekening gehouden met de coronapandemie, waardoor ons plan om een jubileumboek uit te geven, even de ijskast inging,” zegt directeur Wouter van Heiningen. “Maar uiteindelijk is het er toch van gekomen om een boek met interviews en foto’s van bezoekers van de bibliotheek en van medewerkers van de vestigingen in Vlaardingen te maken en een boek met de gedetailleerde geschiedenis vanaf 1921 tot heden.

Innoveren

Hans Mathijssen, oud-directeur van de Vlaardingse bibliotheek, dook daarvoor het gemeentelijk archief gelegen aan het Plein Emaus, in en kwam tot de conclusie dat de bibliotheek zich nog steeds richt op de ontwikkeling van het individu en van de samenleving. “Ook de vergaande digitale ontwikkelingen hebben hun invloed, maar het is belangrijk voortdurend te blijven innoveren en te veranderen, dat is essentieel en dat is zeker gebeurd in Vlaardingen.” Het boek met de interviews van Marleen Bos en de foto’s van Maarten Roukema is een lust voor het oog, met bekende en minder bekende Vlaardingers. Astrid Kersseboom, geboren in Vlaardingen en vele jaren bekend als nieuwslezer bij het NOS journaal en sinds een jaar presentator bij het Radio 1 journaal, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. “Ik ben een veellezer,” liet zij haar gehoor weten. “En dat was vroeger niet anders. Ik las alles van Lotje in de dierentuin van Jaap ter Haar en later alle boeken van Thea Beckman, Tonke Dragt en Jan Terlouw, maar ook de kinderboeken uit de jaren veertig en vijftig, zwaar ouderwets natuurlijk, maar toch, daardoor leerde ik ook die tijd kennen. Toen ik alle jeugdboeken uit deze bibliotheek had gelezen, las ik mijn favorieten nog een keer. Het plezier van de herkenning,” aldus Astrid Kersseboom. “In mijn jeugd mocht je maar twee boeken per keer lenen en niet gelijk de volgende dag weer omruilen voor nieuwe. Voor mij als veellezer heel irritant natuurlijk,” dook zij nog even in de geschiedenis van de Vlaardingse bibliotheek. “Het allerleukste aan de bibliotheek vond ik het uitzoeken, het snuffelen tussen de boeken, het ontdekken van nieuwe avonturen, maar ook juist een boek kiezen dat mij eigenlijk niet gelijk aansprak en toch gewoon even proberen, nieuwe dingen leren.”