Lezers zwaaien bezorger Kees Luijendijk uit op zijn laatste dag

Nieuws
Carolien is groos op haar man Kees, die bloemen kreeg van uitgeverij Rodi West Media.
Carolien is groos op haar man Kees, die bloemen kreeg van uitgeverij Rodi West Media. (Foto: PAUL MEULDIJK)

Het was een beredrukke laatste dag voor Kees Luijendijk, bezorger van Nieuwsblad Vlaardingen in een flink aantal wijken. Hij werd op zijn ronde telkens aangesproken door lezers die afscheid van hem wilde nemen en hem bedankten.

Door Kor Kegel

Kees heeft tijdens de jaren dat hij de krant huis aan huis bezorgde heel veel Vlaardingers leren kennen. Ze wisten waar ze aan toe waren. De krant belandde wekelijks op een vaste tijd in de bus en vaak deden ze dan de deur open en leidde het tot een praatje. Kees was een bezorger met een sociale antenne. Hij voelde het al gauw aan als er iets met iemand loos was. Dan wisten de buren ook meteen wat er aan de hand was.
Een krantenbezorger kan een aanzet geven tot sociale controle. Dat vonden de bewoners fijn en op zijn laatste bezorgdag werd hij veel aangesproken en gelukgewenst. Of men zwaaide door het raam met in gebarentaal een ferme handdruk en een gulle lach. Op een enkel adres kreeg hij een cadeautje, chocola, en toen hij thuiskwam liet zijn vrouw Carolien hem het boeket bloemen zien dat uitgever Rodi West Media had laten brengen. Kees wordt gewaardeerd als trouwe bezorger. Hij heeft het maar een paar jaar gedaan, maar in die tijd kun je grote betekenis krijgen.
Carolien en Kees zijn 52 jaar getrouwd. Carolien heeft hem altijd zijn bezigheden voor PostNL, Sandd en Groot Vlaardingen van harte gegund, maar nu hij op donderdag 14 maart de leeftijd van 78 jaar bereikt en de bezorging te zwaar vindt worden, is ze blij hem vaker thuis te hebben.
Op zijn hoogtepunt had Kees elf wijken, goed voor 2800 kranten en even zovele adressen. Per jaar 100.000 kranten. “Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan,” zegt hij.