Groene Jeroen: Distelvinken

Nieuws
Chillende putters op een zonovergoten februaridag.
Chillende putters op een zonovergoten februaridag. (Foto: Schilderij Jeroen Verhoeff)

Wie houdt er nou niet van bloemen? Nederland is wereldberoemd om zijn bloemen. Maar van wilde bloemen houden wij Nederlanders niet zo. Die maaien we namelijk jaarrond bijna overal zoveel mogelijk af.

We houden meer van netjes kort gemaaid gras. Toch lijkt dat langzaam een klein beetje te veranderen waardoor we her en der weer wat vaker ruige bloemenveldjes zien. Daar houden puttertjes van en zo zie je die dan ook steeds vaker, ook in Vlaardingen. Puttertjes zijn kleine, bont gekleurde vinkachtigen. Ze heten zo omdat we ze vroeger vingen om, ter onzer vermaeck, op te sluiten in kleine kooitjes. Daar leerden sommige putters om een klein emmertje water met hun pootjes en snavel omhoog te takelen (‘putten’) waar ze dan uit konden drinken.
Meestal zie je putters op distels zitten om er daar de zaadjes uit te eten, vooral in de Broekpolder, maar vaak zitten er ook hele groepen in elzen, waar ze hetzelfde doen, zelfs midden in Vlaardingen-centrum. Vrouwtjes en mannetjes lijken veel op elkaar maar de mannetjes hebben iets meer rood boven hun oog dan de vrouwtjes. Putters maken een mooi en klein nestje op een paar meter hoog in een boom of struik. Vaak herken je die nestjes doordat pa en ma Put hun kuikenkroost niet willen verschonen, zodat de hele nestrand onder de poep zit.
Ik word zelf altijd vrolijk van zo’n groepje putters dat tsjilpend aan komt vliegen. Maar duh; wie houdt er nu niet van vrolijk zingende en bont gekleurde vogeltjes? Sommigen van ons, liefhebbers genoemd, stoppen ze daarom ook nog steeds graag in kooitjes. Ze worden veel gekweekt, maar toch ook nog steeds illegaal gevangen. Bijvoorbeeld door distels met ‘vogellijm’ in te smeren. Het is schokkend hoeveel wilde dieren we in Nederland, legaal en illegaal, vangen, verhandelen en gevangen houden. Gelukkig gaat in juli van dit jaar waarschijnlijk de ‘positief-lijst’ voor zoogdieren in werking treden. Dan mag je nog maar een zeer beperkt aantal zoogdieren als huisdieren houden. Hopelijk komen er ook snel positief-lijsten voor vogels en andere diergroepen, want de sterfte en ellende is nog steeds gigantisch door deze liefhebberijen.