Indische SpraakWatervalletjes in bibliotheek De Plataan

Nieuws
Het tweede deel van de ‘Nederlandsch-Indische SpraakWatervalletjes' werd zaterdag op de ‘Indische Sooskofiie gepresenteerd.
Het tweede deel van de ‘Nederlandsch-Indische SpraakWatervalletjes' werd zaterdag op de ‘Indische Sooskofiie gepresenteerd. (Foto: Martin Hokke)

Bibliotheek De Plataan was zaterdag opnieuw het hart van Indisch Vlaardingen, bij de presentatie van het 2e deel van de ‘Nederlandsch-Indische SpraakWatervalletjes’ op de ‘Indische Sooskofiie’. De Moluks-Nederlandse presentatrice Inge Dümpel hield eerst een interview met de Vlaardingse dichters Lily Touwen.

Deze 97-jarige overlevende van de Jappenkampen, is tot ‘sterrenstatus’ gerezen door haar deelname aan de documentaire ‘Als ik mijn ogen sluit Leven met de Japanse kampen’. Niet alleen speelt zij met haar gedicht ‘Ontheemde’ een belangrijke rol hierin, het gedicht wordt ook naar het Engels vertaald voor de Internationale Engelstalige versie van de documentaire, die recent in voorpremiers ging in de ‘Eye’ in Amsterdam en binnenkort op tv te zien zal zijn. Inge las hierna de brief voor van oud-minister Bot waarin hij zich excuseerde voor zijn afwezigheid.

De 86-jarige staatsman gaf aan hoezeer hij het belang van de Indische ontmoeting, en zeker ook de Indische SpraakWatervalletjes’, tot uitdrukking bracht. Hij hoopt er op 26 maart in Den Haag op het Sophiahof alsnog bij te kunnen zijn om het 1e ‘nationale’ exemplaar toch in ontvangst te kunnen nemen. Hierna volgden nog enkele Vlaardingse interviews met o.a. Yvonne Brederoode en haar Oost- en West Indische familiegeschiedenis, en de Moluks Nederlandse Marja Goos-Akihary die met haar verhaal een maatschappelijke spiegel voorhield over de gevolgen van ‘hele grote’ regeringsbesluiten en de persoonlijke gevolgen daarvan voor gewone mensen voor hun hele leven.

Presentatrice Dümpel heeft in haar woonplaats Helmond met succes gewerkt aan de oprichting van een Moluks-Indisch monument van welkom. Zij brak een lans voor dergelijk initiatief om toch tegemoet te kunnen komen aan het onrecht dat de Indisch Molukse gemeenschap sinds 1945 is aangedaan. De 9-jarig Milena had als 4e generatie Indo met een speciale ‘Indische’ boekenlegger en een gymnastisch Hip-Hop dansje een tweetal leuke bijdragen aan de Sooskofiie. De Nederlandsch-Indische Spraakwatervalletjes deel I en II zijn voor € 15 ,- te bestellen bij: indischbelangvlaardingen@gmail.com.