Geliefden weten Maasdijker 165.000 euro afhandig te maken

112-nieuws
In zwarte rolkoffers zat zogenaamd cocaïne.
In zwarte rolkoffers zat zogenaamd cocaïne. (Foto: Pexels)

Een 58-jarige man uit Maasdijk werd afgelopen winter volledig misleid door een bedrieglijk stel, dat zijn goedgelovigheid ten volle uitbuitte. Ze manipuleerden de man op ingenieuze wijze en voerden zelfs een geënsceneerde gijzeling door de drugsmaffia op. Alles met als doel om hem geld afhandig te maken, en maar liefst 165.000 euro te bemachtigen.

Het mannelijke lid van het duo, 43 jaar oud, kwam in contact met het slachtoffer na een transactie op Marktplaats. Hij was op de hoogte van het verlangen van de man naar een partner en besloot daarop zijn eigen vriendin, 44 jaar oud, als een soort “Doctor Love” aan hem te koppelen. De vrouw speelde met de emoties van het slachtoffer, en ondanks de aanzienlijke afstand tussen hen (zij woonde in Groningen, hij in Maasdijk), trapte hij met open ogen in hun val.

Veel geld in huis

Nadat het slachtoffer had onthuld dat hij veel geld in huis had, was het de beurt aan de man van het stel om in actie te komen. Hij wachtte in de buurt in zijn auto, tot zijn vriendin het teken gaf dat de kust veilig was. Toen het slachtoffer niet thuis was, doorzochten ze het hele huis en namen ze 60.000 euro mee.

De druk werd verder opgevoerd. Het slachtoffer begreep dat zijn nieuwe vlam en de tussenpersoon erbij betrokken waren, maar opnieuw werd hij om de tuin geleid. Deze keer wisten de verdachten hem over te halen om 70.000 euro te investeren, zogenaamd in vastgoed, met de belofte dat hij zijn 60.000 euro terug zou krijgen. Ondertussen was hij al 130.000 euro kwijt.

Colombiaanse drugsmaffia

Kort daarna verscheen de man opnieuw, dit keer met rolkoffers vol wit poeder. Ze beweerden dat het maar liefst 65 kilo cocaïne was, afkomstig van de Colombiaanse drugsmaffia, en dat ze nu dachten dat het slachtoffer met hen samenwerkte. Het slachtoffer moest de koffers bewaren, terwijl de Colombianen deze op afstand konden volgen. Uit angst en om ervoor te zorgen dat de man vertrok met zijn koffers, betaalde het slachtoffer nog eens 35.000 euro.

Gijzeling

Het stel probeerde de druk verder op te voeren door een gijzeling in scène te zetten. Via een videoverbinding werd het slachtoffer gebeld en zag hij de man vastgebonden op een stoel zitten, omringd door twee gemaskerde personen met een machete en een pistool. Alles was de schuld van het slachtoffer, beweerden ze, omdat hij zou hebben gesproken. Opnieuw werd er van hem geëist te betalen. Deze keer belde hij de politie, die een einde maakte aan deze oplichtingspraktijken. Na onderzoek door de politie werd vastgesteld dat er voor 80.000 euro aan goud was gekocht van het geld dat ze hadden buitgemaakt, en dit werd in beslag genomen.

Slinks en berekenend

“De verdachten hebben op slinkse en berekende wijze gehandeld”, verklaarde de officier van justitie tegen de rechtbank. “Ze wisten wat de zwakke plek van het slachtoffer was en hebben opzettelijk misbruik gemaakt van zijn goedgelovigheid.” In een betrekkelijk korte periode van een maand werden de druk en de scenario’s snel intenser. “Men vraagt zich af waar dit zou zijn geëindigd.”

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 36 maanden tegen de man en 32 maanden tegen de vrouw. Woensdag 12 juli zijn ze hier inderdaad toe veroordeeld.