Oplichter in Monster wil ontsnappen na babbeltruc, inwoners helpen politie

112-nieuws
De oplichter rende weg toen er meerdere politieauto's ter plaatse waren bij de Monsterse woning.
De oplichter rende weg toen er meerdere politieauto's ter plaatse waren bij de Monsterse woning. (Foto: Archief/Rodi.nl)

De laatste tijd zijn er veel babbeltrucs in het Westland, constateren wijkagenten. Het gaat vaak om de zogenoemde ‘bankhelpdesk’-methode. In Monster probeerde een oplichter hier donderdag 8 februari mee toe te slaan, maar daar kwam hij niet mee weg. Monsternaars schoten de politie massaal te hulp toen hij probeerde te ontsnappen.

Die donderdag belt de boef op naar een inwoner van Monster. De persoon beweert van de bank te zijn en er zou iets mis zijn met de WiFi en de bankpas van de Monsternaar. Maar een dochter van deze Westlander raakt op de hoogte van het contact en heeft de babbeltruc meteen door. Zij belt direct 112, waarop ze de politie aan de lijn krijgt. 

Te vaak worden mensen, vooral ook oudere mensen, opgelicht volgens de bankhelpdesk-methode

De oplichter, die zich voordoet als ‘monteur’ voor de Wifi, is dan al onderweg naar de woning in Monster. “Als politie weten we dat we dan haast moeten maken”, schrijft Politie Basisteam Westland op Facebook. “Te vaak worden mensen, vooral ook oudere mensen, opgelicht volgens de bankhelpdesk-methode.” 

De monteur belt aan, maar net als hij op het punt staat om naar binnen te gaan, zet hij het op een lopen. Op dat moment zijn de eerste politieauto’s al aangekomen. Agenten zetten de achtervolging te voet in. De verdachte rent over een weiland, in een tuin, over de weg en bij anderen over een erf. De politie houdt vol, maar hoeft dat niet alleen te doen: ze krijgen hulp van alle kanten.

Grote complimenten aan alle burgers die in Monster hebben geholpen om deze ‘monteur’ te stoppen!

Inwoners van Monster wijzen hen de goede kant op. Mede dankzij hun aanwijzingen kan de politie de oplichter op heterdaad aanhouden. “De recherche heeft het onderzoek naar de zaak nog in behandeling, maar grote complimenten aan alle burgers die in Monster hebben geholpen om deze ‘monteur’ te stoppen!”, schrijft de politie op Facebook.

Daar voegt het basisteam nog een belangrijke boodschap aan toe: “Geef dit door aan alle ouderen in je omgeving: de bank vraagt nóóit om je bankpas af te geven en de bank komt nóóit naar je huis om je bankpas op te halen.”