Westlandse wethouders in spé voorgesteld aan publiek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Thierry Schut (Archief))

Ben van der Stee (LPF Westland) voelde zich vereerd, zegt hij, toen Peter Duijsens (Westland Verstandig) hem benaderde met de vraag of hij voor het nieuwe college wel wilde doorgaan als wethouder Financiën. Hij zei ja en maakt daarvoor de overstap van LPF Westland naar Westland Verstandig.

door Evelyne Lammerding

De vijf nieuwe wethouders die het nieuwe college gaan vormen, zijn maandagavond in een zaaltje van restaurant Bij 5 in Naaldwijk voorgesteld aan het publiek.

Ben van der Stee gaat verder als wethouder Financiën en doet dat voor Westland Verstandig. Van der Stee zorgt voor continuïteit, verdedigt WV-fractievoorzitter Duijsens die keuze. “Met alleen nieuwe wethouders loop je het gevaar dat het te lang duurt voor je op tempo bent.’’

Dat risico wil hij op het gebied van Financiën vermijden. “Financiën is een van de belangrijkste zaken in gemeenteland.’’

Duijsens heeft met twaalf kandidaten gesprekken gevoerd.

Seniorenwethouder

De eerste Seniorenwethouder van Westland wordt Barend Rombout. Rombout is de tweede wethouder van Westland Verstandig. De woonzorg-woningen voor ouderen die in alle dorpen moeten komen, wordt een van de zaken waarover hij zich gaat buigen. Rombout wordt de nieuwe zorgwethouder. Ook zaken als mantelzorgwoningen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. “En we moeten creatief zijn met tijdelijke huisvesting.’’

Onder tijdelijke huisvesting vallen flexwoningen, oorspronkelijk bedoeld voor spoedzoekers die na een scheiding snel een woning nodig hebben, maar voor wie dat vanwege de woningnood een groot probleem is. In flexcomplexen kunnen ook statushouders worden gehuisvest en starters die een tijdelijke woning als opstapje naar een koopwoning kunnen gebruiken, zegt Rombout. “Jongeren komen nu amper aan een woning. Wil je ze toch een kans bieden om zelfstandig te wonen, dan is huisvesting in een tijdelijke woning een oplossing.’’

Onderwijs

Anko Goudswaard, bekend als ISW-directeur in ’s-Gravenzande, wordt de GBW-wethouder voor Onderwijs, Sport en Personeel. Een van zijn speerpunten is de aanpak van laaggeletterdheid in Westland. Maar ook grote projecten zoals de verdere ontwikkeling van de Horti Campus liggen op zijn bordje.

Michiel Ferwerda wordt de tweede wethouder van GBW. Hij houdt zich bezig met het afvalbeleid en gaat de gele plastic zakken verwijderen. Ook gaat hij zich bezighouden met het groenbeleid, ruimte en met wonen.

Naast de drie nieuwe wethouders neemt Pieter Varekamp (VVD) als andere oude bekende plaats als wethouder in het college. Hij gaat verder met de portefeuille Verkeer.

Varekamp spant zich in voor onder meer het openbaar vervoer in Westland. Voor de lange termijn maakt hij zich sterk voor een lightrail door Westland. De provincie Zuid-Holland kwam kortgeleden met kritiek op een Westlandse lightrail. Maar dat betekent niet dat de gemeente van het plan afziet. “Het onderzoek is globaal al gedaan. Wij zijn nu bezig met tracés waar later keuzes uit worden gemaakt,’’ zegt Varekamp. “Zo’n lightrailverbinding is een lange termijnplan. Maar het is logisch dat er een komt. Aan de oostkant bestaat die al.’’

De nieuwe wethouders worden in de gemeenteraadsvergadering van 24 mei beëdigd.

De LPF-fractie heeft in een schriftelijke reactie laten weten onaangenaam verrast te zijn door de overstap van Van der Stee.

Coalitieakkoord ondertekend

Maandag is ook het kersverse coalitieakkoord ondertekend door de coalitiepartijen Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland en de Westlandse VVD. “Wij zijn een van de eerste gemeenten in West-Nederland met een coalitieakkoord,’’ zegt Peter Duijsens opgetogen.

Remmert Keizer, fractievoorzitter van coalitiepartij Gemeentebelang Westland laat de zaal weten dat het akkoord ‘in goede harmonie is uitonderhandeld’.

Hij wijst onder meer op het woonfonds van 20 miljoen euro om de kansen voor jongeren op de koopwoningmarkt te vergroten. Het fonds voorziet in een regeling waarvoor Westlandse jongeren in aanmerking kunnen komen. Voor hen is een koopwoning vaak financieel onbereikbaar. Met de regeling koopt de gemeente grond waarop de woning staat. Voor meer jongeren wordt een woning in Westland dan plotseling wel betaalbaar. In plaats van een ruime 3 ton wat een woning gemiddeld kost in Westland, wordt die een ruime 2 ton.