Metal, rock of punk met een biertje: 50 jaar De Flaat

Algemeen
Flaters, achter v.l.n.r: Bram van der Valk, Andor Sunnotel, Wim Roest, Nick Kip, Cindy Burgers, Roy Damen en Ewelina Wrzeszcz. Voor: v.l.n.r: Merel van der Hoek, Rik Hofland en Goda van der Valk.
Flaters, achter v.l.n.r: Bram van der Valk, Andor Sunnotel, Wim Roest, Nick Kip, Cindy Burgers, Roy Damen en Ewelina Wrzeszcz. Voor: v.l.n.r: Merel van der Hoek, Rik Hofland en Goda van der Valk. (Foto: Mabel Böhms Media)

Bij sociëteit de Flatertheek in Naaldwijk zit je op de juiste plek om een gezellig praatje te maken, een biertje te drinken en te luisteren naar metal, punk of rockmuziek. Er treden verschillende bandjes op en er worden thema-avonden gehouden. Voor hun 50-jarig jubileum geven ze aankomende zaterdag een groot feest en iedereen is welkom.

Rik Hofland, de voorzitter en penningmeester van de gezelligheidsvereniging, kwam al sinds zijn 16e in de Flatertheek, ook wel de Flaat. “Tien jaar geleden kwamen er al vrienden van mij in de Flaat en die vroegen of ik een keertje meeging. Op een gegeven moment ging ik er steeds vaker heen en uiteindelijk is heel mijn vriendengroep er ontstaan.”

Ontmoetingsplek

Voor veel mensen is de Flaat dan ook een ontmoetingsplek. Iedereen respecteert elkaar en mag zijn wie die wil zijn. “Over het algemeen is iedereen heel blij met de Flaat, want iedereen kan zijn ei kwijt. Dat kan zijn door een praatje te maken met iemand of door je creativiteit te uiten door bijvoorbeeld een thema-avondje te organiseren.” Thema-avondjes die ze onder andere houden, zijn het Oktoberfest en Halloween. Daarnaast worden er nog meer activiteiten georganiseerd. In de zomer zijn er BBQ’s en beachparty’s. Regelmatig is er een pubquiz en met Pinksteren gaat de groep op kamp.

De eerste keer dat Rik op kamp ging, kan hij zich nog goed herinneren. “We waren met een groep van ongeveer veertig personen en iedereen kon het met elkaar vinden. Dat vond ik zo uniek. Tegenwoordig heb je dat bijna nergens meer. Het was gewoon hartstikke gezellig en dat straalt ook uit hoe het in de Flaat is. Daar geniet ik het meeste van en daarom zet ik mij er ook zo graag voor in.”

De Flaat draait volledig op de inzet van vrijwilligers. Als lid krijg je onder andere korting op bandavondjes en word je op de hoogte gehouden van activiteiten. Maar ook zonder lid te zijn, ben je welkom. “We hebben nu 75 leden. Daaromheen heb je nog mensen die komen aanwaaien, eens in de maand of het jaar. Soms zie je iemand anderhalf jaar niet en komt diegene weer een biertje doen en heb je weer een leuk gesprek.”

Jubileumfeest

In de jaren 80 moest De Flaat eigenlijk weg, maar door een demonstratie is er speciaal een pand gebouwd waar de vereniging zich in 1988 in vestigde. In 2020 bestond de sociëteit 50 jaar, maar het jubileumfeest ging toen niet door vanwege corona. In 2021 kwam het feest ook niet van de grond, omdat de horeca slechts beperkt open mocht en ze juist een feest wilden geven waar iedereen heen kon. Dit jaar durfden ze het weer aan en aankomende zaterdag vindt het jubileumfeest plaats.

“We hopen dat iedereen het heel erg naar zijn zin gaat hebben en het echt een beetje het festival van de Flaat wordt. Waarschijnlijk ontstaan er weer geweldige verhalen die we van iedereen zullen horen”, zegt Rik. De sociëteit hoopt ook dat er oud-leden komen. “We vinden het juist leuk als de mensen die hebben meegelopen bij de demonstratie of bij de oude locatie kwamen ook weten dat dit feest er is, zodat de herinneringen weer opgegraven kunnen worden en mijn generatie ook van hen hoort hoe de Flaat is ontstaan.”

Er komen zeven verschillende bands, waaronder de lokale band Wooden Paul. Het feest begint om twee uur ’s middags en na twaalven is er nog een afterparty in het eigen pand van de Flaat. In de middag zijn er ook spelletjes voor kinderen en ondertussen kunnen de ouders genieten van de muziek. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl en in de Flaat zelf. Wie benieuwd is naar de sociëteit, is altijd van harte welkom aan de Prins Bernhardstraat 22 in Naaldwijk.