Westlandse nieuwjaarsduik 2023

Algemeen
Dit jaar mogen Westlanders eindelijk weer het nieuwe jaar inluiden met een nieuwjaarsduik.
Dit jaar mogen Westlanders eindelijk weer het nieuwe jaar inluiden met een nieuwjaarsduik. (Foto: MFH Design (Archief))

Westland - De beste manier om 2022 achter je te laten en 2023 welkom te heten is met een frisse nieuwjaarsduik in de zee op 1 januari. Dit jaar kan en mag het weer op de stranden van Monster en ‘s-Gravenzande.

Door de coronamaatregelen zijn de nieuwjaarsduiken in Westland de afgelopen twee jaar niet doorgegaan. In 2020 werden er voor het laatste nieuwjaarsduiken georganiseerd. Voor 2023 staan de twee Westlandse nieuwjaarsduiken weer als vanouds op de agenda.

Monster

Al sinds 1967 organiseert de Monsterse Reddingsbrigade, traditiegetrouw op Nieuwjaarsdag om 14:00 uur de nieuwjaarsduik. De duik is tussen de strandopgangen Molenslag in Monster en Karel Doormanweg in Ter Heijde. In 2023 wordt de 54e Westlandse Nieuwjaarsduik genomen. 

“Na twee jaar afwezigheid zijn we onwijs blij dat er op 1 januari 2023 weer gedoken kan worden in Monster”, aldus Mario Nederpelt bestuurslid communicatie bij de Monsterse Reddingsbrigade.

De organisatie adviseert iedereen zoveel mogelijk op de fiets te komen. “Vanwege de verwachte drukte raden we je aan op de fiets te komen, zo ben je zeker op tijd voor de duik.” Na afloop van de duik kunnen deelnemers opwarmen met een gratis kop warme chocolademelk. 

Deelnemers aan de Monsterse nieuwjaarsduik kunnen een goed doel steunen. “Door een goed doel aan onze nieuwjaarsduik te hangen onderscheiden we ons van andere, vaak commerciële duiken”, licht Nederpelt toe. Dit jaar wordt er in Monster gedoken voor Stichting Surfivor. Deze stichting zet zich in voor veteranen en personeel met geüniformeerde beroepen (politie, brandweer, ambulance) die kampen met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). PTSS brengt onder andere sociale isolatie, depressie en paniekaanvallen met zich mee. Door surftherapie probeert Stichting Surfivor deze mensen te helpen de negatieve spiraal te doorbreken.” Voorafgaand aan de duik wordt er door collectanten van Surfivor geld ingezameld.

In 2020 werd er gedoken voor Stichting Kleine ingrepen, Mooie gevolgen. Dat jaar renden 950 duikers het water in. 

nieuwjaarsduik westland 2022 's-gravenzande
Westlanders rennen vol enthousiasme het koude zeewater in. - Reddingsbrigade ‘s-Gravenzande (archief)

‘s-Gravenzande

Op 1 januari organiseert de ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade (GVRB) de traditionele Nieuwjaarsduik Westland. “We zijn heel blij dat de gezelligste nieuwjaarsreceptie van het Westland weer kan plaatsvinden na twee jaar afwezigheid door de coronamaatregelen”, vertelt Daphne Smit, woordvoerder van de reddingbrigade. Om stipt 14.00 uur vindt de duik plaats op slag Beukel (einde Strandweg). Na afloop krijgt iedereen een beker warme chocolademelk.

De vrijwilligers van de GVRB zijn op 1 januari alweer vroeg bezig met de voorbereidingen voor dit gezellige evenement. “Elk jaar staat een team van enthousiaste vrijwilligers klaar om er een mooie, veilige dag van te maken”, vertelt Smit.

De GVRB organiseert sinds 1983 de Nieuwjaarsduik Westland. Wat begon met enkele fanatiekelingen, is inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks honderden mensen uit Westland en omstreken aan deelnemen. In 2020 trok de duik van ‘t Breeje Durp zo’n 600 duikers.

Tips

  • Ga je de sprong ook wagen? Houdt dan de volgende tips van de Reddingsbrigade in gedachten:
  • Doe alleen mee met officiële, goed-georganiseerde nieuwjaarsduiken. Dan is er altijd hulpverlening aanwezig.
  • Doe alleen mee als je je fit voelt. Word je voor, tijdens of na de duik niet lekker? Meld je dan bij de reddingsbrigade of EHBO.
  • Bereid je goed voor. Zorg dat je op tijd bent zodat je weet hoe de duiklocatie eruit ziet en je weet waar de hulpverleners zijn.
  • Zorg voor een goede warming up. Houd zo lang mogelijk je kleding en schoenen aan en blijf bewegen.
  • Zet een muts op om je te beschermen tegen de kou. De meeste warmte verlies je immers via je hoofd. Heb je altijd al koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.
  • Zijn je kinderen er ook bij? Verlies heb dan geen moment uit het oog. Door de grote drukte kun je elkaar zo kwijtraken.
  • Kom zo snel mogelijk het koude water uit.
  • Zoek terug op het strand meteen een plek uit de wind op, droog je af en kleedje aan. Doe snel schoenen of slippers aan. Alcohol werkt niet om op te warmen. Neem liever een warme, zoete drank of soep.