Alles over de Westlandse nieuwjaarsduik 2024

Cultuur
1 januari mogen Westlanders weer het nieuwe jaar inluiden met een nieuwjaarsduik.
1 januari mogen Westlanders weer het nieuwe jaar inluiden met een nieuwjaarsduik. (Foto: MFH Design (Archief))

Westland - De beste manier om 2023 achter je te laten en 2024 welkom te heten is met een frisse nieuwjaarsduik in de zee op 1 januari. Dit jaar kan dat weer op de stranden van Monster en ‘s-Gravenzande.

Aan de Nieuwjaarsduik in 2023 deden maar liefst 1700 Westlanders mee; 1000 in Monster en 700 in ‘s-Gravenzande. Het was op 1 januari maar liefst 14 graden. Behalve veel zwemmers waren er daarom ook veel toeschouwers te vinden.

Monster

Al sinds 1967 organiseert de Monsterse Reddingsbrigade, traditiegetrouw op Nieuwjaarsdag om 14.00 uur de nieuwjaarsduik. De duik is tussen de strandopgangen Molenslag in Monster en Karel Doormanweg in Ter Heijde. In 2024 wordt de 55e Westlandse Nieuwjaarsduik genomen. 

De organisatie adviseert iedereen zoveel mogelijk op de fiets te komen. “Vanwege de verwachte drukte raden we je aan op de fiets te komen, zo ben je zeker op tijd voor de duik.” Na afloop van de duik kunnen deelnemers opwarmen met een gratis kop warme chocolademelk. 

Deelnemers aan de Monsterse nieuwjaarsduik kunnen meestal een goed doel steunen, maar in 2024 niet. Dat was ook zo in 2013 en 2014. Vorig jaar werd er gedoken voor Stichting Surfivor. Deze stichting zet zich in voor veteranen en personeel met geüniformeerde beroepen (politie, brandweer, ambulance) die kampen met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). In 2020 werd er gedoken voor Stichting Kleine ingrepen, Mooie gevolgen. 

nieuwjaarsduik westland 2022 's-gravenzande
Westlanders rennen vol enthousiasme het koude zeewater in. - Reddingsbrigade ‘s-Gravenzande (archief)

‘s-Gravenzande

Op 1 januari organiseert de ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade (GVRB) de traditionele Nieuwjaarsduik Westland. Om stipt 14.00 uur vindt de duik plaats op slag Beukel (einde Strandweg). Na afloop krijgt iedereen een beker warme chocolademelk.

De vrijwilligers van de GVRB zijn op 1 januari alweer vroeg bezig met de voorbereidingen voor dit gezellige evenement. “Elk jaar staat een team van enthousiaste vrijwilligers klaar om er een mooie, veilige dag van te maken”, vertelt Daphne Smit, woordvoerder van de Reddingsbrigade.

De GVRB organiseert sinds 1983 de Nieuwjaarsduik Westland. Wat begon met enkele fanatiekelingen, is inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks honderden mensen uit Westland en omstreken aan deelnemen.

Tips voor Nieuwjaarsduik

Ga je de sprong ook wagen? Houdt dan de volgende tips van de Reddingsbrigade in gedachten:

  • Doe alleen mee met officiële, goed georganiseerde nieuwjaarsduiken. Dan is er altijd hulpverlening aanwezig.
  • Doe alleen mee als je je fit voelt. Word je voor, tijdens of na de duik niet lekker? Meld je dan bij de reddingsbrigade of EHBO.
  • Bereid je goed voor. Zorg dat je op tijd bent zodat je weet hoe de duiklocatie eruit ziet en je weet waar de hulpverleners zijn.
  • Zorg voor een goede warming up. Houd zo lang mogelijk je kleding en schoenen aan en blijf bewegen.
  • Zet een muts op om je te beschermen tegen de kou. De meeste warmte verlies je immers via je hoofd. Heb je het altijd al koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.
  • Zijn je kinderen er ook bij? Verlies hen dan geen moment uit het oog. Door de grote drukte kun je elkaar zo kwijtraken.
  • Kom zo snel mogelijk het koude water uit.
  • Zoek terug op het strand meteen een plek uit de wind op, droog je af en kleedje aan. Doe snel schoenen of slippers aan. Alcohol werkt niet om op te warmen. Neem liever een warme, zoete drank of soep.