Extinction Rebellion geeft opnieuw gratis kleding weg in Naaldwijk

Duurzaamheid
De tweedehands kleding werd tussen de kleding van de winkel gehangen.
De tweedehands kleding werd tussen de kleding van de winkel gehangen. (Foto: Extinction Rebellion)

Afgelopen weekend hebben activisten van Extinction Rebellion kleren weggegeven aan klanten van H&M en andere kledingwinkels in Naaldwijk en Leidschendam. Ze houden de winkelketens verantwoordelijk “voor het schaden van het klimaat en mensenrechten”. Ze noemen de actie Guerilla Fashion.

Het is de tweede keer dat de groep, onherkenbaar, elk met een paar kledingstukken onder de arm, de H&M in Naaldwijk ingaat om kleding in de rekken te hangen. “De kleren zijn duidelijk herkenbaar door de felgekleurde labels die erin hangen, waarop ‘Neem mee!’ en ‘Gratis!’ staat, maar ook informatie over hoe de fastfashionindustrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl arbeiders door de hele productielijn onmenselijk behandeld worden”, licht een woordvoerder toe. “De vraag die Guerilla Fashion stelt, is: ‘Zou het niet beter zijn als winkels kleding zouden inzamelen en hergebruiken, in plaats van alleen maar te produceren en weggooien?’”

Veel belangstelling

“Het winkelpersoneel had het zo druk, dat we zonder moeite onze gang konden gaan,” beweert één van de activisten: “De klanten stelden wél vragen. Ik heb een paar hele enthousiaste gesprekken gevoerd, daardoor. Niemand stoort zich aan gratis kleding, natuurlijk!”


De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, benadrukt Extinction Rebellion nog. “Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Grote modeketens gooien maandelijks hele collecties kleding weg, om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Op die manier belandt 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de stort.”